New Hope barnfond

Kiotanibarnen på skolutflykt till Nairobi Giraffe Centre

ByHelena Hedlund

Kiotanibarnen på skolutflykt till Nairobi Giraffe Centre

För första gången i livet fick barnen följa med på en skolutflykt, där man bland annat besökte Nairobi Giraffe Centre och dessutom fick man stifta bekantskap med krokodiler, strutsar och sköldpaddor.

Ibland känns det som vi fokuserar mest på att barn skall få mat,  husrum och skolgång, och så kanske det måste  vara i en värld där det vimlar av trashankar och barn som far illa.  Men barn måste också få ha lite kul! Barn måste också få leka! Barn måste också få nya upplevelser.

I samband med ett besök av representanter från New Hope och SAS U-Assist beslöt vi att ta barnen på Kiotaniskolan  på en skolutflykt. Spänningen var olidlig när de tre bussarna hämtade barnen kl 08.00 på morgonen vid skolan.  Längs resvägen såg man vilda zebror och giraffer och gazeller, vilket alla tyckte var spännande.

The Giraffe Centre sponsrade hela gruppen genom att ge gratis entré.  En av centrets guider tog hand om horden av 69 barn och undervisade dem om giraffer, utrotningshotade djur och klimatförändringar på ett föredömligt sätt.  Alla barn lyssnade andäktigt och svarade på frågor. Sedan fick alla en skopa med giraffpellets i handen och man fick mata Rotchildgirafferna som finns på centret. Om man kommer till Nairobi är ett besök på Giraffcentret ett måste!

Efter att ha bekantat sig med girafferna for alla vidare till Mamba Village, där det finns krokodiler, strutsar och sköldpaddor.  Återigen blev vi guidade runt bland djuren och alla som ville fick klappa dem. Zebror och giraffer finns i Kiotanis omgivning, men krokodiler, strutsar och sköldpaddor hade ingen sett förut i verkligheten.

Lunchen blev en lyckad tillställning. 69 barn tvättade händerna noga och bänkade sig därefter vid  långbord och serverades grillad kyckling och pommes.  Oj vad de åt! Att få kött är en otrolig lyx och att få pommes därtill var helt himmelskt. Kycklingbenen var ordentligt avgnagda och tallrikarna helt rena när måltiden var över!

Därefter väntade ytterligare aktiviteter: Barnen kunde rida kamel, åka karusell, rida häst eller göra ansiktsmålningar. En båt stakades runt i en damm. Vi säkerhetsmedvetna svenskar sade, att den kunde vi inte låta barnen åka ut med. Det fanns ju inga flytvästar!  MEN det var just båten som drog till sig det största intresset. Ingen hade ju någonsin sett ett så stort vatten som den här lilla dammen och ingen hade tidigare åkt båt.  Så en massa lyckliga ungar fick en liten båttur för första gången i livet den här söndag eftermiddagen i februari!

Det var ett trött men lyckligt gäng som framåt kvällen levererades tillbaka till skolan. Nästa dag i skolan ritade och skrev man om vad man varit med om.  Det var svårt att sammanfatta vad de flesta tycket var ”bäst” men krokodilerna var spännande och kycklinglunchen tog nog ändå priset!
 

About the author

Helena Hedlund administrator