New Hope barnfond

Barnhemmet Novy Dom i Ukraina

Barnhemmet Novy Dom i Reni, Ukraina, behöver ditt stöd  i denna påfrestande flyktingsituation.

Swisha till barnhemmet i Ukraina

Mat, mediciner och vatten är bristvaror och kostar mycket mer än vanligt. Swisha en gåva på 123 901 1883 för att göra det möjligt för New Hope att hjälpa!

Staden Reni, som ligger precis på gränsen till Moldavien och Rumänien, är full av flyktingar från östra Ukraina. Alla flyende vill in i det längsta stanna kvar i Ukraina för att kunna ta sig hem när kriget är slut.  Alla skolor, gymnastiksalar och idrottsanläggningar är omgjorda till förläggningar, och även på barnhemmet har man fått ta hand om extra barn och deras mödrar.

Barnhemmet Novy Dom är ett at New Hopes största projekt genom tiderna. Som alla bra projekt börjar det med att en ”eldsjäl” engagerar sig. I det här fallet hette eldsjälen Agneta Bergström. Efter flera års hjälpverksamhet i Kiev upptäckte Agneta hur barn for illa i den gudsförgätna orten Reni långt nere i Donaus delta. Tyvärr gick Agneta bort nyligen men verksamheten fortsätter i samma anda.

Från att ha varit en blomstrande hamnstad under Sovjet tiden är Reni nu en håla i förfall. Här finns inga jobb, inga industrier och inga båtar trafikerar längre hamnen. Tröstlösheten och fattigdomen sprider sig och resultatet blir alkoholmissbruk och familjevåld.

New Hope finansierade inköpet av ett hus, där ett 20-tal barn i olika åldrar bereddes en hemliknande tillvaro för kortare eller längre perioder. Här finns föräldralösa barn och barn till alkoholister. Här finns barn vars föräldrar sitter i fängelse eller barn vars föräldrar inte vill veta av dem. På Novy Dom får dessa barn ett nytt hem, vilket är precis vad Novy Dom betyder.

Under årens lopp har huset renoverats och byggts till. Nu finns det kapacitet att ta hand om ett 20-tal barn.

Vi har fått följa flera barn. Några har nu hunnit bli tonåringar. Alla går i den lokala skolan eller dagis. Barnen kommer från flera etniska och språkliga bakgrunder, men på skolan sker all undervisning på ukrainska, vilket skapat en del problem. Därför får de alla läxhjälp på eftermiddagarna. Maten lagas av en bastant kokerska och alla äter tillsammans i köket. Detta skapar en hemliknande atmosfär och gemenskap, som så många av de här barnen saknat i sina tidigare liv. Under sommaren växer det massor av persikor och plommon och andra frukter och grönsaker i trädgården.  Allt tas om hand och det är en fröjd att se alla otroliga inläggningar i husets matkällare på hösten! Guldgula persikor står sida vid sida med knallgröna gurkinläggningar.

Maten behövs – det är många munnar att mätta. Förutom att alla barnen skall ha mat är Novy Dom navet i en hjälpverksamhet till behövande familjer i byarna kring Reni. Några familjer får matpaket varje vecka genom  uppsökande verksamhet, som Novy Dom bedriver. Det är enkla matvaror som olja, ris, potatis, lite frukt och barnvälling som ligger i matkassarna. På vintern kompletteras matkassen med en säck ved. Lika brännande het som sommaren kan vara, lika bistert kall är vintern! Många familjer bor i kyffen av cement. Den enda värmekälla man har är den lilla järnspis, som man också kokar maten på. Ibland har man ingen kol eller ved att elda med, och då kryper den råa kylan in genom cementen. För att hålla värmen kvar i rummet vädrar man inte. Den unkna luften står still. Om någon blir förkyld, så sprider sig infektionen blixtsnabbt till hela barnaskaran! Även den enklaste infektion kan få katastrofala följder, då man inte har pengar att gå till doktorn eller köpa medicin. Och vodka botar inte allt!

Läs gärna om vårt besök på Novy Dom i Reni >