New Hope barnfond

Två New Hope flickor får stipendium till Starehe gymnasiet i Nairobi

ByHelena Hedlund

Två New Hope flickor får stipendium till Starehe gymnasiet i Nairobi

New Hope skolan kom på 11:e plats av 82 skolor, otroligt för en liten skola i ett socioekonomiskt utsatt område! Distriktet där New Hope skolan ligger har 82 grundskolor.  Varje år är det en tävling mellan skolorna, för det betyder mycket vilken position en skola tar. En bra position betyder att skolan kan attrahera bättre lärare och också ta lite mera betalt av de elever som betalar skolavgifter för att gå på skolan. New Hope Skolan i Mombasa lyckades bra med sina examensresultat 2017 och rektorn för skolan har all anledning att vara stolt.

Vi tar också åt oss lite av äran, då New Hope under de sista åren stöttat skolan genom att betala en del av lärarlönerna.  Duktiga lärare har fått lite bättre löner och framför allt får lärarna nu lön 12 månader om året. Tidigare fick de bara lön under 9 månader.  Samtidigt är det en balansgång. De minimala skolavgifter (sek 60-80 per månad)  som skolan kan inkassera  från de föräldrar som kan betala täcker inte på långt när de utgifter som skolan har.  Dessutom betalar nästan hälften av barnen inga skolavgifter alls, då de antingen bor på barnhemmet eller kommer från hem, där man inte har råd med skolavgifter.

2017 var det flera flickor än någonsin som fick toppresultat i slutexamen efter grundskolan. Två flickor fick stipendium till Starehe skolan, i Nairobi. New Hope har stöttat flickor på Starehe skolan under flera år, och samtliga flickor som tar studenten på Starehe har fortsatt till universitetsstudier. De två flickorna var Marcylne och Agnes.

Marcylne Jumas pappa försörjer sig som daglönare. Hennes mamma bor ca 1,5 tim från Mombasa, där hon odlar den lilla jordplätt som familjen äger och tar hand om de fem mindre syskonen.  Mamman kan inte skriva eller läsa, så Marcylne kommer definitivt bli den första akademikern i familjen.  Just nu drömmer Marcylne om att bli kirurg.

Agnes Tosha’s pappa har en liten kiosk i närheten av skolan där han säljer telefonkort och småsaker. Hennes mamma kommer från Tanzania och kan varken läsa eller skriva.  Agnes har tre bröder. Äldste brodern tog studenten för 3 år sedan, men har inte kunnat fortsätta sina studier då familjen inte haft råd att betala skulden till skolan där sonen tog sin examen. Och utan examenspapper kan man inte söka in på universitet.  Andre brodern skulle egentligen ha tagit sin studentexamen 2017, men familjen fick inte ihop pengar till skolavgiften. Agnes lillebror går i klass 5 på New Hope skolan och har fått rabatterade skolavgifter. Det är tufft för en fattig förälder att få sina barn genom skolan! Agnes har varit en duktig elev under hela sin skoltid och nu drömmer också hon om att bli läkare.

Att komma in på Starehe skolan i Nairobi är verkligen som att vinna högsta vinsten för de här flickorna. Samtidigt hade båda familjerna det mycket knackig och ett tag såg det ut som om flickorna inte skulle kunna börja på skolan på grund av familjernas dåliga ekonomi. New Hope beslöt därför att ge ett extra bidrag till resan, skoluniformen etc.  Nu är de på plats i Nairobi.

Båda flickorna blir ju förebilder för alla andra flickor som är kvar på New Hope skolan, och förhoppningsvis kommer också de att kämpa för att få toppbetyg  i framtiden.

UVET Nordic har stöttat skolbygget på New Hope skolan under flera år.
 
New Hope Skolan Mshmoroni

About the author

Helena Hedlund administrator