Utbildning ger en chans till en bättre framtid

Brenda Mboya blev sponsrad av Ticket Privatresor och kunde ta studenten på Starehe Girls i Nairobi. Nu studerar hon datakunskap på topp universitetet Ashesi i Accra, Ghana.

By.

min read

Brenda Mboya

Brenda Okoth Mboya är ett exempel på att untbildning skapar nya chanser i livet!

Brenda hade topp betyg från grundskolan, men hennes släktingar hade inte någon möjlighet att bekosta hennes vidare utbildning. All skolgång kostar pengar i ett land som Kenya, och familjen levde under mycket knappa ekonomiska förhållanden. Tack vare den lokala kyrkan och en intresserad lärare kom Brenda i kontakt med Starehe. Ticket Privatresor sponsrade Brenda under de 4 år som hon gick på Starehe och hösten 2013 skrev hon sina examnsprov med bra betyg.

Brenda sökte till olika universitet i Kenya, men samtidigt fick hon chansen att söka till Ashesi Universitetet i Ghana genom ett stipendium från Mastercard Foundation. Ashesi är ett mycket progressivt privatuniversitet som grundats av Patric Awuah från Ghana. Patric Awuah lämnade sitt hemland som 20-åring för att studera i USA. Efter studierna arbetade han för Microsoft, men efter nästan 20 år i USA visst han att han ville tillbaka till Ghana för att göra en insats inom utbildningsområdet. Ashesi universitetet har studenter från hela Afrika, för att ungdomar skall kunna utbyta idéer och skapa nätverk över hela kontinenten. Man försöker också bryta tabun, som att flickor inte lämpar sig för vissa yrken. 2015 startade man en hel klass med bara flickor som läser till civilingenjörer. Det är mer progressivt än i Sverige!

Hit kom Brenda från Kenya på ett 4-årigt stipendium!  Vilken framgång för en flicka, som inte ens skulle tagit studenten, om hon inte fått ekonomisk hjälp!  Nu läser hon datakunskap, och trivs med det. Hon har upptäckt hur kul det är att fotografera, och har redan fotograferat för olika tillställningar på skolan. Ibland leker hon med tanken att kanske bli fotograf, men först skall hon läsa klart sin Bachelor of Science. För att tjäna pengar säljer hon popcorn när det är filmförevisningar på campus.

På sin fritid är Brenda aktiv i ”Future of Ghana” en organisation som arbetar med gatubarn i Accra. Bland annat undervisar hon de här barnen i datakunskap. På Starehe skolorna lär man sig att det är viktigt att ”betala tillbaka”, och de principerna lever många ex Starehe studenter efter hela livet!

Efter två år i Ghana hade Brenda 2016 möjlighet att åka hem till Kisumu i västra Kenya under sommarlovet. Naturligtvis blev det ett kärt återseende med vänner och släktingar, men samtidigt ett uppvaknande. Brenda praktiserade under några veckor på motsvarande Länsstyrelsen. Plötsligt upptäckte hon hur korrupt den kenyanska makteliten är!  Så det var en något besviken och desillusionerad studentska som återvände till Accra för ytterligare två års studier. Efter avslutade studier skall hon arbeta i Ghana under ett år, enligt de regler som gäller för hennes stipendium. Just nu skulle hon vilja skaffa sig ytterligare internationell erfarenhet innan hon återvänder till Kenya, för att verkligen kunna göra skillnad!

Visst är det ett fantastiskt äventyr, som denna helt vanliga tjej från Kenyanska landsbygden fått ta del av. Och detta tack vare en insats från alla anställda på Ticket Privatresor!

Och än är det inte slut!  Vi på New Hope kommer att följa vad som kommer att ske med Brenda under de närmaste åren!
Starehe Nairobi KenyaBrenda MboyaBibliotek Starehe Nairobi