New Hope barnfond

Odlingarna på Kiotani ger frukt!

ByMagnus Linder

Odlingarna på Kiotani ger frukt!

Målet för driften på Kitoani Skolan är att allt skall ske på ett hållbart sätt.  En del av marken skall användas för odling av frukt och grönsaker, som skolan skall använda.

Om det blir ett överskott på skörden säljer man grönsakerna på marknaden i Mlolongo, och på så vis får man ett tillskott i kassan. Dessutom är det viktigt att barnen får lära sig om jordbruk och odling, för de flesta kommer säkert i framtiden att ha en täppa och odla en del av sin egen mat.  Det är mycket vanligt även i en stad som Nairobi.

Tillgång på vatten har betytt mycket!  Ni har alla säkert läst hur torkan söder om Sahara orsakat stor misär.  Även på Kiotani har det varit torka, men tack vare att man haft vatten i brunnen har man kunnat vattna sina planteringar kontinuerligt.  Runt omkring har majsodlingarna torkat och gräset torkat bort, men på Kiotani har odlingarna med kål och lök stått gröna!

I slutet av mars har man haft någon dag med regn, men än har inte de ”stora regnen” börjat. I år står dock skolan väl rustat och har fler vattentankar än någonsin för att samla in regnvatten. Det är viktigt att ha som reserv, om det skulle visa sig att brunnen inte har tillräckligt tillflöde. Och även här är det viktigt att barnen får lära sig att vatten är en ändlig resurs, speciellt i den här delen av världen!

I söndags firade barnen på Kiotani ordentligt.  Då fick man festa på vattenmelon från sina egna odlingar! Alla som ägnar sig åt trädgårdsskötsel vet ju att det egenodlade smakar mycket bättre än det man köper! Lägg därtill att Kiotani barnen normalt knappast får någon frukt!  Det har man inte råd med på skolans budget!  Då förstår alla vilken fest det var!

På bilderna sitter barnen på jordhögarna på skolgården och äter. Det är den ”matsal” man har. När regnen kommer blir dessa jordhögar till en kladdig lera, så just nu håller vi på att samla pengar till bord och stolar där barnen skall kunna äta. En av salarna på elevhemmet blir provisorisk matsal tills vidare. Varför köper du inte en stol i New Hopes webb butik och skänker som gåva till någon? Här kan du kolla på stolen!

Meloner Fest Lukenya Hillsgrönsaker Kiotani KenyaLukenya Hills GrönsakerKiotani Lukenya Hills fruktStol till Kiotani

About the author

Magnus Linder administrator