Livet på samhällets botten i Kenya

AvElisabet Lanz

Livet på samhällets botten i Kenya

Varje barn på Kiotani skolan bär på sin tragiska historia. Systrarna Amelia 3 år, och Nancy 5 år levde med sina båda föräldrar i Carton City utanför Nairobi. Visserligen var föräldrarna fattiga, men de kämpade för att skapa en tillvaro för sina båda barn genom att utföra olika dagsverken.

Familjen bodde i ett enkelt hus byggt med kartongbitar och plast. Det byggs många fina och stora hus i närheten och pappan fick ibland hjälpa till att bära sten på något bygge. Mamman samlade in plastdelar på sophögen och sålde till insamlingsbilen, som med jämna mellanrum kommer för bli slumområdet för att köpa upp plasten.

En dag kommer inte mamman hem. Så småningom får man veta att hon blivit påkörd på den stora Mombasavägen alldeles i närheten där man bor. Hon blir antagligen förd till ett sjukhus, men ingen vet om hon lever eller om hon är död. Ingen vet vart hon blev förd.

Pappan ger sig ut för att hitta sin hustru och lämnar barnen ensamma. Han blir borta flera dagar. Han kommer inte hem, och ingen vet var han finns. Under tiden sörjer grannarna för flickorna och ger dem mat. Grannarna anar oråd och tar kontakt med socialarbetarna hos Positive Life Kenya, organisationen som New Hope arbetar med i slummen.  Men de kan egentligen inte göra så mycket, då alla tror att pappan skall komma tillbaka.

Så händer det som inte får hända! En natt vaknar grannarna vid förfärliga skrik från rucklet där flickorna sover. Båda två är våldtagna! Mannen grips och lämnas över till polisen, men då inte flickorna har någon förmyndare finns det ingen som kan anmäla mannen! Mannen går fri!

Först då kan flickorna tas om hand av Positive Life Kenya. Båda flickorna är skadade.  De får läkarvård och får under en kort tid bo hemma hos en av socialarbetarna. Man söker efter släktingar, men finner inga, och så småningom kommer de till Kiotaniskolan.

Personalen på skolan försöker ta hand om flickorna på bästa sätt, men man kan inte låta bli och fråga sig hur flickornas framtid kommer att bli. De frågar sig säkert var mamman och pappan finns. Vem kan trösta dem när minnena från den hemska natten dyker upp i deras tankar? Vem kommer att stötta dem i kommande svåra skeden i livet?
Klassrum på Kiotani
Detta är bara en av de många historier, som barnen på Kiotaniskolan bär med sig. Alla barn på skolan har i tidiga bandomen fått uppleva hur grymt livet kan vara. De flesta har fått utstå hugg och slag och har bevittnat övergrepp, slagsmål, droger och fylla. Många har fått gå till sängs med tom mage. När de blir större blir de själva översittare och ger sig på de svagare. Det gäller ju att överleva! Därför är det viktigt att bryta den onda cirkeln och få bort barnen från denna skadliga miljö. Förhoppningsvis kommer de med utbildning inse att det går att skapa en framtid långt bort från Nairobis slumområden!

Därför satsar New Hope på att bygga ut Kiotaniskolan, så allt fler barn skall få möjlighet till en normal barndom och en framtid. Vi hoppas att du kan hjälpa oss med detta genom en donation så Amelia och Nancy kan få bo kvar på skolan!  Swisha din gåva på  123 901 1883 och skriv Kiotani i meddelandet.

Amelia och Nancy heter egentligen något annat och de är inte med på bilderna  som visas.

Om författaren

Elisabet Lanz administrator