,

Under vårt jubileumsår tänker vi lite extra på PEFAN Centre i Addis Abeba, Etiopien

Varje gatubarn har en historia av fattigdom, missbruk, övergrepp och sjukdom. I Addis finns många barn, som söker sin utkomst på soptippar eller genom att tigga. 1999 kom Fish Tadesse tillbaka till Addis efter år av landsflykt. Han frågade sig hur han kunde dra nytta av sina erfarenheter från Sverige och skapade ett center, där…

By.

min read

Varje gatubarn har en historia av fattigdom, missbruk, övergrepp och sjukdom. I Addis finns många barn, som söker sin utkomst på soptippar eller genom att tigga. 1999 kom Fish Tadesse tillbaka till Addis efter år av landsflykt. Han frågade sig hur han kunde dra nytta av sina erfarenheter från Sverige och skapade ett center, där barnen kan få hjälp. Dessutom byggde han upp ett nätverk av fostermammor och nu ger han ett 50-tal barn möjligheten att bryta sig loss från sin tröstlösa tillvaro och få chansen till en bättre framtid.

Barnen bor hos sina fostermammor runt om i Addis. Här lever de vardagsliv i en enkel etiopisk hemma miljö med syskon och grannar. De går i bra skolor i närheten av sina hem. Några dagar i veckan besöker de centret för social samvaro och läxhjälp. Fish är noga med att alla barn skall känna sig hemma på centret och att de lär känna varandra. Man spelar teater och dansar. Man lär sig tala inför publik och övar sig på engelska. På centret får man också duscha och bada, då fosterhemmen för det mesta saknar badrum.

Centret är också ett stöd för fostermammorna. Fish har under sin tid i Sverige blivit präglad av vårt synsätt på barn. Aga är absolut förbjudet! Det är viktigt att tala med barnen när något går fel. Revolutionerande idéer för Etiopien!

New Hope har stöttat Fish’s verksamhet under flera år. Under New Hopes Jubileumsår kommer vi att intensifiera vårt stöd till detta projekt.

Detta kommer dina pengar att användas till:

 • Mediciner och läkarkostnader Sek 700 per månad.
  Med så här många barn kan vad som helst hända! En del av barnen är HIV positiva och får stopp mediciner. Dessutom genomför man regelbundna hälsokontroller och ser till att barnen blir vaccinerade och får avmaskningspiller regelbundet.
 • Skolavgifter Sek 2000 per barn och år.
  Standarden på utbildning varierar mycket i Etiopien. Tyvärr har de statliga skolorna mycket låg standard, så för att få en bra grundutbildning måste man söka sig till andra alternativ. Det lönar sig. Alla äldre barn har tagit studenten med glans och alla har fortsatt på universitet.
 • Skoluniform Sek 200 per barn och år
  Ett måste för alla från kindergarten och uppåt. Även om man ärver varandras kläder så måste kompletteringar ske varje år.
 • Skolböcker Sek 250 per barn och år.
  Allt material som man använder i skolan betalar man extra för.
 • Fosterhemskostnad Sek 100 per barn och månad
  Varje månad får fostermammorna ett ekonomiskt stöd för att ta hand om barnen. Dessutom ordnar Fish speciella dagar för fostermammorna på centret, för att de skall lära känna varandra och kunna stötta varandra.
 • Teffmjöl och annan mat till centret för en dag Sek 200
  Samvaron kring matbordet är viktig! På centret står de större barnen för matlagningen. Vanligtvis serveras det traditionella injera brödet tillsammans med en mustig gryta, men spagetti och lasagne står också högt i kurs! Även pojkarna måse hjälpa till med köksbestyren!
 • Läxläsningshjälp i en månad Sek 300
  Många av barnen har haft en oregelbunden skolgång innan de kom till centret. Därför är läxläsnings hjälpen ovärderlig, för att man skall kunna hänga med i skolan.
 • Drama och teatercoach i en månad Sek 400
  Många av barnen har varit utnyttjade och nedtryckta och saknar självkänsla. Att spela teater och våga framföra sina åsikter inför grupp har visat sig vara ett bra sätt att bygga upp barnens självförtroende.