New Hope barnfond

Studenterna från Starehe går vidare till universitet

ByHelena Hedlund

Studenterna från Starehe går vidare till universitet

Nu ha vi fem flygfärdiga studenter på Starehe i Nairobi.
Under fyra år har New Hope och Ticket Privat stöttat 5 flickor på Starehe Girls’ Centre & School.  Förra hösten skrev de sina slutprov och i början av 2014 fick de sina resultat.  Totalt hade skolan 76 abiturienter.  Våra fem flickor hade fina resultat! Skolan hade i år ett snitt som gav dem en hedersam plats 22 bland alla skolor i hela Kenya.  Denna placering är enormt viktig för skolan, eftersom det är på den placeringen som skolan bedöms.

”Våra flickor” sökte in på olika kurser på universiteten i Kenya, för att börja terminen nu i september.  Under årets första månader har flera av dem arbetat som praktikanter på Standard Bank of Kenya.  Några har kompletterat sin utbildning genom att arbeta som ”hjälpredor” på skolan, samtidigt som de fått en utbildning i datakunskap. Några har gjort volontärjobb på skolan ute i byarna där de en gång började sin utbildning. Nu i augusti börjar kallelserna till de olika universiteten komma.

Stella- flickan till höger – skall börja läsa ”Commerce” på University of Nairobi. Trots höga betyg kom Stella inte in på juridiken, som hon planerat, så hon är lite besviken. Sharon  – flickan till vänster – skall börja läsa ”Food, nutrition and dietetics”, vilket var hennes första val, så hän är mycket glad.

Den tredje flickan, Brenda Mboya, har haft den stora turen att få ett stipendium för att börja på Ashesi University i Ghana.  Ashesi universitetet är en skapelse av en afrikansk IT entreprenör, Patrick Awuah.  Efter ett antal framgångsrika år i USA beslöt han att återvända till sitt hemland Ghana och starta ett privat och moderna universitet för ungdomar från hela Afrika.  Den 3 september flyger Brenda till Ghana. Det blir mycket ”första gången” för henne. Första gången utanför Kenya. Första gången i ett flygplan. Första gången helt ensam i ett nytt land!  Vi håller tummarna för henne och önskar henne lycka till!

Vi väntar fortfarande att få veta vad de andra två flickorna, Bridget och Florence, kommer att välja. Det blir spännande att följa flickorna när de nu prövar sina egna vingar och det är fantastiskt att se vad en gymnasieutbildning kan betyda!  Utan New Hopes och Tickets sponsring hade de här flickorna aldrig fått chansen till en högre utbildning och förhoppningsvis bra jobb och bra liv!

Vill du eller ditt företag hjälpa en annan flicka genom gymnasiet och ge henne chansen till en framtid, kontakta någon av oss i styrelsen så berättar vi vidare!

Sharon och Stellla

About the author

Helena Hedlund administrator