New Hope barnfond

Snart har Kiotani skolan ett andra elevhem

ByHelena Hedlund

Snart har Kiotani skolan ett andra elevhem

Då kan man ta emot ännu fler barn från Nairobis slum. Det första elevhemmet, Bengt’s House, byggdes 2016 och det var massor med glada barn från Mlolongo slummen som fick sitt hem på Kiotani skolan. Sedan dess har skolan byggts ut med matsal och klassrum och snart finns det ett andra elevhem!

Målet är att skolan skall ha 4 elevhem med plats för ca 80 barn på varje hem, så man kan säga att vi kommit halvvägs.  Hemmet består av två stora sovsalar där barnen sover i våningssängar. De få privata saker man har får man ha i ett skåp.   För många av barnen som kommer hit är det första gången de får en egen säng med egna lakan och egen filt. Hemma i kyffet i slummen sover man där det blir plats!

I sovsalen sover man. Läxläsningen gör man i något av klassrummen eller i matsalen/aulan. Om man skall spela spel eller dansa eller leka inomhuslekar, så använder man också matsalen. De äldre barnen hjälps åt att städa elevhemmet, men även de mindre barnen får lära sig att bädda sängen varje dag och hålla ordning.

På Kiotani skolan finns det 15 vuxna, som tar hand om de 160 barn som finns på skolan i dagsläget. De flesta är lärare (12 stycken), men även lärarna arbetar aktivt med barnen utanför skoltid, övervakar läxläsning och måltider och arrangerar lekar. Sedan finns det en kock, en husfru och en kurator som försöker skapa en välkomnande atmosfär på skolan. Meningen är att barnen skall uppleva Kiotani som sitt hem under terminerna.

När det andra elevhemmet blir klart kommer man ha plats för ytterligare 80 barn, men det är beslutat att man skall utvidga verksamheten stegvis för att de barn som finns på skolan i nuläget fortsatt skall känna sig trygga. Dessutom måste man hitta sponsorer till alla nya barn, så driften på skolan är säkrad.

About the author

Helena Hedlund administrator