New Hope barnfond

Skollov världen runt, nästan……

ByHelena Hedlund

Skollov världen runt, nästan……

Juli och augusti är sommarlovsmånader för de flesta av alla barn, som New Hope hjälper till skolgång runt om i världen. I Etiopien har skolavslutningen redan ägt rum och barnen från PEFAN kommer att tillbringa mer eller mindre all tid på PEFAN centret. Så det gäller att anordna aktiviteter varje dag.

Även de ungdomar, som tidigare bott på PEFAN och som nu går på universitet kommer hem till PEFAN Centret för att umgås med sina ”syskon”. PEFAN har blivit deras riktiga hem. Det är just den starka familjekänslan som utmärker PEFAN.

Fem av barnen, som precis avslutat sin gymnasieutbildning, ska göra de nationella proven för antagning till Universitetet – vi håller tummarna att de kommer in på den utbildning som de önskar! Samtidigt kommer centret att ta hand om ytterligare förskolebarn via de sociala myndigheternas försorg, så antalet barn som är beroende av den hjälp som PEFAN erbjuder förblir lika många.

Fish, som är den som en gång startat PEFAN, berättar även stolt att fem av de första barnen som kom till PEFAN nu ”står på egna ben”. De har fått utbildning och har nu jobb. En av dem, Dagnachew, har startat egen verksamhet med att baka det Etiopiska brödet ”Injera”. Det är hårt jobb, men än så länge går affärerna bra. Vi önskar honom lycka till!

Samtidigt jobbar Fish själv hårt med att få ihop pengar för att klara sin och centrets ekonomi. Det gör han genom att arbeta så mycket han bara kan inom äldrevården i Umeå. Han lever sedan sparsamt för att kunna ha med sig så mycket kontanter han bara kan få ihop till Addis när han återvänder under hösten. Han är verkligen ett levande bevis på hur en mans idé och envishet kan göra skillnad!

Pefan (2)Afrika dec 2012 238Afrika dec 2012 352CIMG2776DSCF0579Afrika dec 2012 335Afrika dec 2012 355

About the author

Helena Hedlund administrator