New Hope barnfond

Positiva nyheter från Ukraina och barnhemmet Novy Dom

ByMagnus Linder

Positiva nyheter från Ukraina och barnhemmet Novy Dom

Ukraina är överallt i nyheterna just nu! Även New Hope kan rapportera från detta oroliga land!  Men detta är positiva nyheter!

Barnhemmet Novy Dom i Reni, Ukraina, är New Hopes största projekt genom åren. Barnhemmet är både ett hem för ett antal barn och ett transithem för barn som har tillfälliga problem. Antalet barn har ökat över åren. De små barn som en gång kom till hemmet har blivit tonåringar, och behöver mycket mera plats än tidigare. Under 2013 blev platssituationen akut och under hösten startade tillbyggnaden av hemmet. Det behövdes flera sovrum och dessutom fick man för första gången ett samlingsrum.

Tidigare var köket det enda ställe i huset, där man kunde samlas. Köket hade med tiden blivit nedslitet, och framför allt var det inte en funktionell arbetsplats för att tillaga alla måltider för 15-20 personer varje dag. Det fanns bara en kyl och frys, och en vask.

Under hösten 2013 fram till nu har bygget pågått. Nu är allt klart!  Nu finns det flera sovplatser. Något eget rum är det inte tal om, men det är ändå en lyx att bara behöva dela rum med en eller två andra barn.

I samlingsrummet kan man läsa läxor, spela Uno eller anordna improviserade uppträdanden med sång och dans. I köket finns nu nya frysar och kylskåp på plats, viket gör det möjligt att storhandla. Det gör livet enklare för kokerskan och dessutom kan man köpa kött och matvaror till lägre priser. Köket är fortfarande hjärtat i huset, och alla måltider äter man tillsammans vid det nya långbordet! Det är det som är så fantastiskt med Novy Dom! Barnen hjälper till med matlagningen och får vara med och baka! Novy Dom är inte en institution utan Agneta, som driver hemmet, gör allt för att Novy Dom skall fungera som ett riktigt hem för de barn som bor där. Och det gör hon verkligen med glans!

Från New Hope är vi glada att den långa renoveringsperioden är över och vi gläds med barnen och personalen att resultatet blivit så fräscht och fint!

About the author

Magnus Linder administrator