New Hope barnfond

Omtumlande år i Ukraina

ByHelena Hedlund

Omtumlande år i Ukraina

Just nu förser Novy Dom 33 barnfamiljer med matpaket sponsrade genom New Hope. Denna insats är extra viktig under vintermånaderna. På sommaren kan man odla grönsaker och potatis. Många arbetar under sommaren på fälten som jordbruksarbetare, men lönen är bara ca 400 grivna (Sek 230) i månaden, så det blir inte så mycket pengar över till de hårda vintermånaderna. Dessutom kostar kol och ved extra, så under vintern kompletteras matpaketen med säckar av ved. Matpaketen är ett välkommet stöd för dessa utsatta familjer – det inger hopp och en framtidstro. Utan mat och värme är det lätt att tappa den tron när man lever i en omgivning som denna!

Du kan hjälpa en familj i Ukraina genom att köa matpaket i vår webshop! för Några hundralappar i månaden hjälper du en familj att klara vintern!

Ukraina har ofta dominerat nyhetsflödet under 2014 och många gånger har vi undrat hur allt skall sluta för Novy Dom, det barnhem som New Hope byggt upp i Reni i Ukrainas sydöstra hörn.

Tack och lov flyter livet på som vanligt. Barnen är mycket stolta över Novy Dom och tycker att det nyrenoverade huset är det finaste de någonsin sett. Köket är underbart stort och ljust. På övervåningen finns ett allrum, där kan man göra läxor och där håller söndagsskolan också till. Det är barnens älsklingsrum. Här kan de ligga på sköna mattor och kuddar på golvet och titta på Barnprogram.

Agneta, som ansvarar för Novy Dom, rapporterar att allt har blivit mycket dyrare. Varje dag klockan 10.00 stängs elen av och den sätts inte på förrän klockan 17.00. Novy Dom klarar sig eftersom de har en generator som går på bensin. Det är värre för alla andra! Energifrågan är alltså ett stort problem. Ukrainas kol finns i Donbass området, som kontrolleras av ryssarna, och det är till Ryssland som kolet exporteras.

Vintrarna är minst sagt bistra i denna del av Ukraina, så man behöver kol eller ved att värma upp husen med. Hur det skall bli i vinter vet ingen. Men tufft kommer det att bli!
IMG_0721
IMG_0724
17 feb 2014
gy

About the author

Helena Hedlund administrator