New Hope barnfond

Nytt miljö- och hälsoprojekt i Nepal

ByHelena Hedlund

Nytt miljö- och hälsoprojekt i Nepal

New Hope barnfond sponsrar ett miljöprojekt i Nepal. Sjuksköterskan Chirring kommer undervisa skolor och byar i Kathmandu hur en dålig miljö påverkar den egna hälsan.

New Hope barnfond har samarbetat med Gatubarn i Nepal i flera år och betalar för sjuksköterskor, se https://newhope.se/projekt/barnen-i-nepal/

Gatubarn i Nepal har även arbetat med byskolor, de har haft projekt för att få skolungdomarna att
sluta kasta skräp där de gick och stod och i stället ha behållare i byarna och kasta skräp i dem. De har arbetat väldigt konkret med att tillsammans med ungdomarna städa upp skolgårdar och tillsammans med barnhemsbarns skolor hjälpt till att rensa upp Bagmatifloden i Kathmandu. Det har fungerat bra och ungdomarna har också försökt påverka sina familjer.

Under hösten 2023 undervisar sjuksköterskan Chirring skolor och är ute i byarna (i slumområdena är det inte alla som kommer till skolorna) hur en dålig miljö påverkar den egna hälsan. Sopor i floden – fisken försvinner – du får för lite proteiner och barnen växer inte som de ska. Plast som slängs överallt och bränns i öppna eldar ger hälsovådlig rök som ger dig hosta och på sikt förstör dina lungor.

Vi vill ta miljöfrågor ner till den personliga nivån för att göra det begripligt för barnen. Undervisningen sker med hjälp av en lärare i biologi och en sjuksköterska som samarbetar. Det blir alldeles för abstrakt och obegripligt att börja tala om smältande glaciärer som om 40 år innebär att Nepal kommer att ha uttorkade floder och därmed svår vattenbrist. De bästa projekten är de som får människor att ändra beteende till det bättre.

Vill du eller ert företag sponsra detta miljöprojekt? Kontakta info@newhope.se eller helena.hedlund@newhope.se

Chirring

About the author

Helena Hedlund administrator