New Hope barnfond

Novy Dom, Ukraina 2012

ByMagnus Linder

Novy Dom, Ukraina 2012

New Hope Reseindustrins Barnfond är en av huvudsponsorerna till Novy Dom, ett familjehem i staden Reni i sydvästra Ukraina. Här följer ett uttdrag av Agneta Bergströms rapport  om året 2012:

Novy Dom har under 2012 varit hem för ett femtontal barn, med mycket svåra bakgrunder, goda levnadsvillkor. Dessutom har personalen på Novy Dom kunnat dela ut matpaket och/eller bränsle för uppvärmning till 38 familjer under året. Var tionde dag har vi delat ut paket med mat som New Hope säljer i sin webshop – det har blivit bortåt 1500 matpaket på ett år.

Novy Dom har en egen brunn som ger 24 ton vatten per dygn och vi har haft möjligheter att dela med oss då tillgången på vatten i övriga delar av Reni har varit dålig. Vi hade en fruktanvärt het sommar med temperaturer upp till 48 grader. Brunnar sinade och det kommunala vattnet tog slut.

Under vintern 2011-2012 har vi också bakat tusentals frallor och åkt ut med till de barn som befinner sig nere vid floden Donau eller i byarna. Te och smörgåsar med ost eller korv som pålägg. En gång i veckan har vi dessutom åkt upp till barnsjukhuset med bredda smörgåsar och te. De föräldralösa barnen som ligger där har aldrig besök eller får aldrig den matmängden de ska ha, alltså alltid hungriga. Våra äldre barn var ofta där och spelade UNO med barnen. Vi har också kunnat dela med oss av mjukisdjur som vi har fått från Amerika.

23 barn har under året kunnat åka till Sanatorium Mala Dolina om ligger en bit utanför Odessa vid havet. Vi fick sju platser gratis av kommunen, resten betalade vi med bidrag från Prins Carl Gustafs Stiftelse. Vistelsen var en månad och de kom hem bruna som pepparkakor. Våra mindre barn fick under sommaren vara på stranden till sjön Liman i Nagornoe varje dag. Från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Deras sommar var helt underbar och när skolan startade den 1 september var alla friska och hade ”laddat batterierna”.

Ett barn har omplacerats under året, nämligen Valera, som bott hos oss i två år. Han fick en jättefin fosterfamilj i Reni. Bröderna Vanja och Dima placerades på prov hos sin mamma. Det gick några månader, men inte längre. Hon har inte kommit ur sitt djupa alkoholmissbruk. Nu bor de åter i Novy Dom.

I februari månad fick vi en ny syskonskara på fyra barn, syskonen Janich 4, 8, 12 och 13 år. Det finns inget hopp om återförening med mamman. Socialkontoret i Reni placerade dem hos oss.

För övrigt bor alla barnen kvar, som bott här tidigare. För syskonen Kalchu Silvia, Sasha och Serjozha har kvarnarna malt långsamt när det gäller deras dokument. Vårdnaden har tagits ifrån pappan och just nu hänger de lite i luften, men vi har en man och en kvinna som har gått in som vårdnadshavare för dem. De har skrivit på alla dokument, men barnen kommer dock att bo kvar i Novy Dom.

Vi förbereder för att göra Novy Dom till ett registrerat familjehem. Proceduren har startat, men det tar sin tid. Vi har blivit kontrollerade från alla myndigheter och ingen har någonting att klaga på. Vi fick mer än godkänt på allt.

I juni månad sände TV4 en journalist och en fotograf till Novy Dom. De gjorde ett reportage som fick stor genomslagskraft i Sverige. Besöket berörde också journalisten och fotografen. Så mycket att fotografen i TV4-soffan på nyårsafton bedömde det som ett av hans tre mest minnesvärda projekt under året. Detta tillsammans med reportage från det krigsdrabbade Syrien och från presidentvals-kampanjen i USA. Efter reportaget fick vi nya kontakter, fler faddrar och fler sponsorer och det var varmt välkommet.

Vi fick hjälp från projektet Barn i Ukraina i Långaredsbygden att byta taket på en av huskropparna i Novy Dom. Ett gammalt skiffertak som läckte in när det stormade som mest. Nu har vi ett rött plåttak och hela huset är isolerat, På övervåningen byggde vi två rum istället för ett stort. De problem vi tidigare haft med mögel är borta.

Vi har också med hjälp från Arne Atterling i Sverige kunnat köpa en generator samt bygga ett isolerat hus till denna i trädgården. När elektriciteten försvinner, vilket det gör ofta, så sätter vi på generatorn och vi har ljus och värme igen. Den känns tryggt att ha.

Garagetaket har lyfts så vi får in vår bil. Vi har gjutit ett golv och isolerat väggar och tak samt målat.  I garaget står också den frysbox som vi kunde köpa tack vare snälla givare. Frysen rymmer 300 liter. Vi behöver den bland annat för att vi köper kött i stora mängder.

Vinterlivet i Reni går vidare och vi ser nu alla fram mot våren och värmen!

About the author

Magnus Linder administrator