New Hope barnfond

Novy Dom i Ukraina 2024

ByHelena Hedlund

Novy Dom i Ukraina 2024

Kriget fortsätter i Ukraina och svårt att veta hur det fortskrider, skolan har öppnat upp men när det kommer krigslarm måste barnen tillbringa tid i skyddsrum. Just nu är det influensatider i Reni så skolan är stängd. Något positivt är att barnen på barnhemmet Novy Dom har en läxhjälpslärare som sponsras av New Hope. Därför kan barnen fortfarande få undervisning, ett stort tack till Resia!

Novy Dom
För tillfället är det 13 barn i Novy Dom men förra året bodde upp till 22 barn där, vilket är max intaget. Barnen får regelbundna paket och presenter från hjälporganisationen i Sverige så de klarar sig på det planet. Däremot mentalt är såklart jobbigt för barn, att ständigt känna sig osäker men en psykolog har varit på besök och vi får hoppas att Novy Dom är ett tryggt hem för dem.

Huset Novy Dom är tyvärr i dåligt skick, vissa renoveringar gjordes under 2023 men planen är att bygga/köpa ett nytt hus när kriget är slut. Köket behöver renoveras och det är många strömavbrott, Yuri (föreståndaren) önskar en ny spis och det bästa vore nog en som fungerar utan el.

Vill du stödja Novy Dom swisha till 123 901 1883

Vår kontaktorganisation skriver:
“Den ekonomiska situationen blir bara värre – konstant ökning av matpriserna, försämrad kvalitet på maten, brist på kontanter i banken, avbrott i bankärenden på internet, ökande priser på el och gas (i april 2024 kommer det bli en trefaldig ökning av el- och gaspriser, vilket i sin tur leder till ytterligare nedgång i levnadsstandarden, framför allt för utsatta familjer. Nedgången av den ekonomiska situationen kan tydliggöras genom den omständigheten att under 2023 kom tolv barn till Novy Dom. En del nya barn, men en del av dem har kommit tillbaka, eftersom deras familjers levnadsstandard har fallit katastrofalt igen).”

About the author

Helena Hedlund administrator