New Hope barnfond

New Hope Skolan i Mombasa inviger sin matsal och samlingssal

ByHelena Hedlund

New Hope Skolan i Mombasa inviger sin matsal och samlingssal

Genom en generös donation från Uvet Nordic har skolan och barnhemmet på New Hope Primary School äntligen fått sin matsal och samlingssal. New Hope skolan består dels av ett barnhem, där det bor ett femtiotal föräldralösa barn, som anvisats dit av de sociala myndigheterna i Mombasa.  Dessutom finns det en skola för ca 400 barn mellan 3 – 16 år från grannskapet.

Att få en matsal är fantastiskt! Den största förändringen innebär detta för de barn som bor på barnhemmet. De har fram till nu inte haft något ställe där de kunnat sitta och äta sin enda dagliga måltid på kvällen. Man har slagit sig ner var det funnits plats. Har vädret varit ok har man suttit på marken framför huset. Har det regnat har man suttit på sängarna i sovsalen.  Nu kommer det att finnas stolar och bord att sitta vid!  Vilken lyx!

Någon skollunch serveras egentligen inte till barnen på New Hope Skolan förutom de små barnen i förskolan som får ett mellanmål, för att orka hela skoldagen. Skolan ligger i ett område, där de flesta föräldrarna inte har råd att betala mer än skolavgiften och uniformen för sina barn. Många barn tillåts att gå i skolan utan att betala något. Skolan har inte råd att inkludera någon måltid i den avgift de tar ut. Det finns företagsamma kvinnor i grannskapet, som dagligen kommer till skolan med grillade majskolvar eller nötter eller små kakor, som de säljer till de barn som varit lyckliga nog att få med sig en liten slant att handla för. Annars går barnen utan någon mat från tidig morgon till sena eftermiddagen. Vi vet alla att barnen skulle prestera mycket bättre i skolan med lite mat i magen under dagen, men vad skall man göra när inte pengarna räcker till allt?

Rektorn för skolan arbetar hårt för att höja standarden på skolan, och vem vet, i framtiden kanske alla barn som går på New Hope skolan får äta skollunch i matsalen!

Nu är det bara leveransen av stolar och bord som återstår!

Första stora eventet som man hade i nya matsalen var terminsavslutningen och den högtidliga examens ceremonin för förskolebarnen.  Det var packat med föräldrar och syskon!  Som underhållning hade man hyrt en uppblåsbar vattenrutschkana, vilket var mycket uppskattat!  Dessutom kunde man testa hur det är att sitta på en häst!

Nu är det sommarlov, förutom för de elever som skall göra sina inträdesprov till gymnasiet. Det är alltid lika spännande att se hur bra skolan placerar sig bland alla andra skolor i distriktet.  Med en bra placering kommer rektorn ha mycket lättare att rekrytera bra lärare inför nästa läsår!  Vi önskar dem lycka till!

Här kan du läsa mer om New Hope Primary School, som vi stöttat under flera år.

Examen Mombasa KenyaExamen för förskolebarnSkollunch i New Hope Primary SchoolExamensfirande MombasaMatsalsmöbler Mombasa KenyaNew Hope Primary School Mombasa KenyaFärdigbyggd matsalNew Hope Primary Mombasa KenyaDiningroom New Hope Primary Mombasa

About the author

Helena Hedlund administrator