New Hope barnfond

Matpriserna fortsätter att öka!

ByHelena Hedlund

Matpriserna fortsätter att öka!

Tyvärr är det inte bara i Sverige som detta skett!  I många länder i Afrika är matsituationen mycket kritisk.

Här hemma jagar vi extrapriser, vi köper inte tomater som kostar Sek 60 per kilo, vi drar in på lyxvaror och nöjer oss med enklare mat.  Men hur gör man när man redan före krisen dragit ner sin matkonsumtion till ett absolut minimum, när man alltid levt på den billigaste tillgängliga maten, för det var det enda man hade råd med.

På många håll i världen har skördarna slagit fel. Stora delar av befolkningen i länder som Kenya, Etiopien, Somalia och Sydsudan levde redan på svältgränsen på grund av svår torka under flera av de senaste åren. När regnen inte kommer på rätt tid gror inte majsen eller grönsakerna växer inte till sig. Då får man dra åt svångremmen och överleva till nästa regnperiod. Nu är det annorlunda. Regnen har varit sporadiska och oberäkneliga.  En del säger det beror på klimtförändringar, men ingen vet.  Faktum kvarstår dock att det blir mindre inhemsk mat för konsumtion i många länder.

Så kom kriget, och plötsligt fick man inte tillgång till vete, majs, matolja och gödsel, som var Ukrainas och Rysslands stora exportvaror. Många mindre nogräknade individer såg naturligtvis till att dessutom tjäna en extra hacka på dessa bristvaror. Priserna har nått skyhöga nivåer.

För människorna längst ned på samhällsstegen blir följderna katastrofala.  Deras magra inkomster räcker inte ens till att köpa in tillräckligt med mat för att bli mätta. Man hoppar över måltider, man äter mindre portioner, man prioriterar att barnen får mat.  Hundratusentals barn får numera somna hungriga, för föräldrarna har inte råd att ens köpa den enklaste maten till dem!

För många barn är den skolmåltid som serveras på de skolor New Hope sponsrar jätteviktig. Det kanske är dagens enda mål mat.

Vi begär inte att du skall avstå från att äta god mat, men nästa gång du skall köpa en present till någon kan du ge bort skolluncher från vår Gåvoshop, eller swisha lite matpengar till New Hope på 123 901 1883. Skriv MAT i meddelanderutan.

About the author

Helena Hedlund administrator