New Hope barnfond

”Mask i magen” ett gissel för en stor del av mänskligheten

ByHelena Hedlund

”Mask i magen” ett gissel för en stor del av mänskligheten

Och ändå är det så enkelt att avhjälpa. Trots pandemi och lockdown har Kiotani Skolan utanför Nairobi lyckats genomföra ”operation deworming” dvs man försöker höja barnens motståndskraft genom att se till att de inte plågas av parasiter och inälvsmask.

Sommaren 2019 påbörjades projektet att regelbundet se till att barnen tog sina maskpiller.  Under 2020 har barnen varit hemförlovade och hänvisade till familjernas kyffen i slummen. Här är de sanitära förhållandena under all kritik, men Positive Life Kenya har försökt att dela ut avmaskningspiller en gång i kvartalet under hela pandemin, för att stärka barnens hälsa.

I januari 2021 kom alla barnen tillbaka till skolan, och där har avmaskningskurerna fortsatt. Lärare och husmor anser att barnen är mindre magsjuka och man ser också att färre barn har de typiska hudutslagen, som orsakas av en viss typ av inälvsmask (ringworm). Förhoppningsvis har barnen också större möjligheter att tillgodogöra sig all näring i den mat de får.  Varje kalori i den mat som barnen serveras på skolan betyder otroligt mycket för deras välbefinnande!

Medicinen är bara ett litet piller, som man tar en gång i kvartalet. När man delar ut medicinen försöker man också att prata om hur viktigt det är med handtvätt före måltider, efter toalettbesök etc. Här får man nu hjälp av den propaganda som myndigheterna basunerat ut under pandemin!  Så även om Pandemin varit negativ i mångt och mycket så har medvetenheten av god hygien verkligen förstärkts under månaderna som gått, även i de fattigaste områdena i världen!

New Hope har efter rekommendation av de styrande på Kiotani skolan beslutat att fortsätta med avmaskningsprogrammet under 2021 och 2022. Under 2019 och 2020 sponsrade SAS YOU Assist och föreningen Hem och Samhälle i Ulricehamn denna satsning. Du kan också hjälpa!  En hundralapp köper medicin för 3 barn i ett helt år!  Swisha ditt bidrag till 123 901 1883 och skriv MASK i meddelandet till oss!

About the author

Helena Hedlund administrator