New Hope barnfond

Kriget kommer närmare New Hopes Barnhem i Ukraina

ByHelena Hedlund

Kriget kommer närmare New Hopes Barnhem i Ukraina

Tidigare kom det rapporter om att ryssarna beskjutit Odessa. Det betyder att krigets verklighet kommer allt närmare ”vårt” barnhem i Reni, Ukraina. Reni ligger i provinsen Odesa Oblast, där den intressanta och kosmopolitiska staden Odessa är huvudorten.

Personalen på Barnhemmet Novy Dom kämpar med att skapa en så normal tillvaro för barnen som möjligt. Så normalt som man kan ha det, när varje nyhetssändning är en påminnelse om kriget och när skolan är stängd och alla förväntas att plugga hemifrån.  Myndigheterna erbjuder digital undervisning, men då det inte finns så många datorer på barnhemmet blir det ändå personalen som får leda undervisningen så gott det går.

Det är fortfarande fullt med flyktingar i staden. Några familjer har fått komma och bo på Novy Dom. Sjukhuset fungerar fortfarande, men är mycket belastat och det börjar bli ont om mediciner. Matbristen är stor. ”En dag finns det ris och då skyndar man sig att handla allt man kan komma över.  En annan dag finns det potatis, och då gäller det att vara snabbt framme i butiken och förse sig” enligt föreståndaren Yuri på Novy Dom.

Ledstjärnan är dock att skapa en lugn tillvaro för barnen.  Livet består ju både av både sorg och glädjeämnen, så efter veckostädningen i helgen, så fick alla hjälpas åt att baka, vilket man gjorde  med liv och lust.

 

About the author

Helena Hedlund administrator