New Hope barnfond

Kommer du ihåg din första dag på gymnasiet?

ByHelena Hedlund

Kommer du ihåg din första dag på gymnasiet?

Spänd förväntning, lite pirr i magen. Vuxenlivet låg runt hörnet, man fick eget ansvar och livet lekte. Vi hoppas att livet leker för de 7 lever som New Hope stöttar med att betala skolavgifter på KenSwed skolan 4 år framåt.

3 elever kommer från Kiotaniskaolan och 4 elever från New Hope skolan i Mombasa. Dessutom finns det redan 4 elever som nu börjar i årskurs 2 på skolan.

De bra gymnasierna i Kenya är oftast internatskolor, ett arv från kolonialtiden.  Uttagningen till skolorna sker centralt, men man får önska vilken skola man skall hamna på.  Från myndigheternas sida försöker man blanda barn från olika delar av landet, så de officiella språken Swahili och Engelska skall bli umgängesspråken.  Annars har ju alla också ett stamspråk. En examen från en skola med hög akademisk standard leder för det mesta till att man får stipendium för kommande studier.

Skolan som vi valt heter KenSwed skolan och ligger utanför Nairobi.  Denna skolan är ”co-ed” dvs det går både pojkar och flickor på skolan.  Man försöker vara progressiv på många sätt och satsar inte bara på ”pluggämnen”.  Om man är duktig i sport får man utvecklas på fotbollsplanen eller som löpare. Har man en konstnärlig ådra försöker man uppmuntra detta, antingen det är musik eller skapande.

De 7 nya eleverna fick pengar till att köpa det som fanns på utrustningslistan från skolan. Sedan packades allt i en speciell plåtkoffert, och så var det dags att skriva in sig på KenSwed.  Man sover i sovsalar i två våningssängar och i plåtkofferten får man ha sina få personliga ägodelar.

Det blir en stor omställning bör studenterna med nya kamrat från olika bakgrunder från Kenyas  alla hörn.  Vi har redan lärt oss lite vad utmaningarna är. Självklart är det svårt att flytta hemifrån eller från en van miljö när man bara är ungefär 15 år. Diciplinen på KenSwed skolan är tuff och förväntningarna på prestation är stor. Man skall sköta sin egen tvätt och bädda sängen varje dag.  Dessutom får man nya ämnen på schemat.  Mest spännande verka det vara att börja med datakunskap. Sedan måste man engagera sig i aktiviteter som ”litteraturklubben” eller ”debattklubben” eller scouter. Tanken bakom detta är att skolan skall utveckla hela människan.

 

Vi önskar ”våra” gymnasister lycka till!  En av flickorna som började skolan sponsras av Resebranschens Seniorer.  Vill du eller ditt företag vara med att bidra till utbildningen för en gymnasist kostar det Sek 10.000 per år.

About the author

Helena Hedlund administrator