New Hope barnfond

Jane – en elev vi stöder

ByHelena Hedlund

Jane – en elev vi stöder

Jane är äldsta dottern till Joyce Mwikali och Bonface Chalo. Jane har 2 bröder och 3 systrar, så det är trångt i det skjul där familjen bor i slumstaden Carton City, utanför Nairobi. Jane är näst äldst i syskonskaran.

Föräldrarna är analfabeter och försörjer sig och barnen genom att ta udda arbeten. De har också några getter, som får äta vad som finns på skräphögen bakom skjulen. Getterna vårdas ömt! Varje killing de producerar betyder att föräldrana får pengar till skolavgifter och mat. Föräldrarna gör allt för att barnen skall få gå I skola, men den ekonomiska situationen är mycket ansträngd.

Föräldrarna är skötsamma och strävsamma. Pappan är inte alkoholiserad och han misshandlar inte fru och barn – de är bara fattiga! Jane, som äldsta flicka bar en tung börda. Hennes uppgift var att hålla reda på syskon, passa getter och hjälpa till med hushållet, samtidigt som hon skulle klara av sitt skolarbete. Därför var det en välsignelse när hon med ekonomisk hjälp från Reseseniorerna fick börja på internatskolan Kiotani 2018. Nu fick hon koncentrera sig på stuiderna, och hon blev snabbt bäst I klassen.

2021 gick hon Jane ut grundskolan med toppbetyg, och kunde fortsätta på KenSwed gymnasiet. Jag har träffat Jane flera gånger under åren på Kiotani. Hon var blyg och försagd och sade inte så mycket. När jag nu träffade henne i februari var det en framåt tjej, som frimodigt berättade om sitt liv på KenSwed.

Att vara gymnasist på en internatskola I Kenya är ingen sinekur. Väckning kl. 04.00. Fram till frukost kl. 08.00 ägnar man sig att städa, tvätta sina personliga kläder eller att läsa läxor. Sedan är det skola fram till ca 16.00. Därefter deltar man i olika aktiviteter som sport, diskussionsklubbar, körsång. Efter kvällsmaten får man tid att plugga, och sedan släcks ljuset kl. 21.00. Man sover I våningssängar i en sovsal med ca 60 andra flickor. Alla personliga tillhörigheter har man I en plåtlåda vid ändan av sängen.


På helgerna går man I kyrkan och idkar olika sporter. Sedan har man alltid någon läxa man måste repetera inför kommande vecka. Vilken svensk gymnasist skulle acceptera denna skolgång under 4 år?
2024 tar Jane studenten. Då får vi se om hennes dröm om att bli neurokirurg går i uppfyllelse. Nu njuter hon av att få ägna sig åt studierna till 100%.

About the author

Helena Hedlund administrator