,

Högstadieprovet som kan förändra framtiden för en ung flicka eller pojke

I dagarna har alla elever som slutar högstadiet sina examensprov i Kenya.  Just i år är det extra viktigt att lyckas. Sedan i mars 2020 har de här barnen knappast haft någon skolgång alls.  Det där att studera på distans med dator fungerar inte i ett samhälle, där skolan inte ens har elektricitet alla timmar…

By.

min read

DSC_6669

I dagarna har alla elever som slutar högstadiet sina examensprov i Kenya.  Just i år är det extra viktigt att lyckas. Sedan i mars 2020 har de här barnen knappast haft någon skolgång alls.  Det där att studera på distans med dator fungerar inte i ett samhälle, där skolan inte ens har elektricitet alla timmar på dagen.

Ändå är avgångsbetyget från högstadiet minst lika viktigt i Kenya som här hemma. Man söker in till gymnasiet på enbart skrivningsresultaten. Många poäng betyder en säkrad utbildning i framtiden. Låga poäng betyder att man får kämpa sig fram i livet. Det är grymt att bara ett enda prov bestämmer så mycket! Engelska, naturkunskap, swahili, matematik och samhällskunskap har man prov i.

Totalt kan man få 500 poäng. Om man inte lyckas bra i slutprovet behövs det mycket drivkraft att komma vidare till gymnasiet och en studentexamen.  De statliga gymnasierna har tyvärr en låg akademiska kvalitet. Man har ofta brist på faciliteter och stora klasser. Undervisningen skall vara gratis, men läroböcker och uniform får eleven själv bekosta, och ibland tillkommer olika kostnader som skolan kräver. Om man inte är speciellt studiemotiverad och om föräldrarna har svårt att få ihop till kostnaderna blir det lätt att man hoppar av i förtid. Tyvärr finns det få alternativ för yrkesutbildning i Kenya.

Får man ihop mer än 375 poäng har man dock en chans att komma in på någon av de ”nationella gymnasieskolorna”, som tillika är privatskolor, men  man är tvungen att betala en terminsavgift. Har man riktigt många poäng erbjuder många skolor stipendier.  Nationella skolor är oftast internatskolor, där barnen verkligen får ägna sig intensivt åt studier. Men man får också lära sig hur viktigt det är att ta del i olika sporter eller ta del i det sociala livet på skolan.  Ett hyggligt studentbetyg från en sådan här skola är biljetten till en stats sponsrad plats på ett universitet eller högskola.  Detta är speciellt viktigt för eleverna från de högstadieskolor som vi samarbetar med. Samtliga av ”våra” barn kommer från socioekonomiskt svaga områden, och ingen har möjlighet att betala för någon utbildning.

New Hope kommer från 2021 hjälpa eleverna från de skolor, som vi samarbetar med i Kenya att komma vidare. För att säkra att några av de duktigaste och de mest behövande barnen från våra grundskolor skall få en bra och modern gymnasieutbildning, vilket inkluderar bland annat datautbildning, har New Hope inlett ett samarbete med internatskolan KenSwed utanför Nairobi. Skolan är uppbyggd och drivs av Zelmerlöw och Björkman Foundation. Gymnasieutbildningen är 4-årig i Kenya och varje gymnasieplats kostar Sek 10.000 per år, vilket förutom undervisning och skolmaterial inkluderar mat och husrum under terminerna.

Så nu håller vi tummarna att så många av eleverna som gör sina prov just nu lyckas att skrapa ihop så många poäng som möjligt!

Om du är intresserad att sponsra en flicka eller pojke till en bättra framtid så SWISHA en slant till 123 901  1883!  Varje bidrag hjälper oss att hjälpa!