New Hope barnfond

Hjälparbetet på Filippinerna efter Haiyan

ByMagnus Linder

Hjälparbetet på Filippinerna efter Haiyan

New Hopes reguljära projekt på Filippinerna är ett barnhem för handikappade barn i Bacolod. Lyckligtvis är skadorna efter orkanen minimala där, så någon katastrofhjälp kommer inte att behövas.

Däremot har två av SOS barnbyar i Calbayog och Tacloban fått stora skador och New Hope stöttar nu dem i återuppbyggnadsarbetet. Här följer en rapport från fältet:

”Förödelsen i barnbyn i Tacloban är enorm. Hus är raserade, nedfallna träd, lera överallt och döda kroppar som ligger i byn.

Vi har upprättat barnvänliga platser i själva barnbyn i Tacloban där familjer i området kan lämna sina barn dagtid för att själva söka anhöriga, se över sina hem och koncentrera sig på att bygga upp någon form av vardag och liv i förödelsen.Sökandet i det värst drabbade området i Tacloban efter saknade medarbetare samt 305 barn och ungdomar som ingår i SOS Barnbyars familjestärkande program utanför byarna pågår fortfarande. 3 barn som bott hos oss men blivit vuxna och flyttat ut har hittats döda.

De SOS familjer som ingår i vårt familjestärkande program och som kunnat lokaliseras får hjälp med förnödenheter. 73 av barnen (150 totalt) mellan 0-14 år har evakuerats från Tacloban till vår barnby Calbayog med hjälp av inhyrda bussar. Övriga barn, mammor och personal är så länge kvar i Tacloban för att börja röja upp i byn, se över skadorna samt säkra barnbyn från intrång då vissa skelett av husen står kvar och människor vill söka skydd.SOS Barnbyar har under dagarna sedan katastrofen stöttat upp invånare i Tacloban med mat och förnödenheter. Vårt fokus ligger på att ha hand om de barn som blivit föräldralösa eller kommit bort från sina anhöriga och återförena dem med sina nära och kära.

Första teamet med SOS Barnbyars personal som var på plats plundrades på vägen dit. Vårt andra team med SOS personal nådde i tisdags fram med förnödenheter såsom mat, rent vatten och medicin genom hjälp av den filippinska militären. Maten vi har nu på plats i Tacloban kommer att räcka i cirka 1-2 dagar till och att köpa upp förnödenheter i Cebu pågår men staden har begränsat utbud under rådande omständigheter.”

Det är svårt att föreställa sig att naturens krafter kan vara så enorma, att en stad ser ut som en krigsskådeplats. Alla pengar vi får in kommer att gå till återuppbyggnadsarbete och förnödenheter till barnen.

SOS barnby Tacloban2

About the author

Magnus Linder administrator