,

Guavafrukterna, bananerna och papayan är mogna i trädgården på Rajiv Gandhi barnhemmet i Andrapradesh

Efter en lång covid nedstängning är nu 65 barn tillbaka på barnhemmet och verksamheten börjar återgå till det nya normala. Myndigheterna stängde ned all verksamhet på grund av smittorisk redan i början av pandemin.  I september 2021 fick man börja med skolverksamheten, och nu får också de handikappade barnen komma tillbaka och bo på barnhemmet.…

By.

min read

Guavas (2)

Efter en lång covid nedstängning är nu 65 barn tillbaka på barnhemmet och verksamheten börjar återgå till det nya normala.

Myndigheterna stängde ned all verksamhet på grund av smittorisk redan i början av pandemin.  I september 2021 fick man börja med skolverksamheten, och nu får också de handikappade barnen komma tillbaka och bo på barnhemmet. Men först skulle hela hemmet decinficeras. Nya myggnät skulle anskaffas och hela omgivningen skulle sprayas mot mygg, för att malaria och denguefeber inte skulle spridas. Man skulle säkerställa att det inte fanns möss och råttor.  Ibland måste man säga att myndigheterna vidtar bra åtgärder,  för säkerligen kommer man nu att ha färre sjukdomsfall på skolan. Alla har också blivit mycket  mer medvetna om hur viktigt det är att hålla en god hygien standard.

För föreståndaren för barnhemmet, Alice, har det varit en bråd tid att återanpassa barnen till hemmets rutiner.  Barnen har tillbringat över ett år utan någon som helst verksamhet. Nu skall  man återigen börja gå i skola, äta måltider på bestämda tider, läsa läxor och anpassa sig efter sina  kamrater.  Dessutom har man pressen på sig att ”läsa in” ett helt läsår före februari 2022, för att få skriva sina centrala prov. Så det blir mycket pluggande framöver.

Växterna i trädgården som anlades med pengar från New Hope börjar nu ge frukt. Man skördar grönsaker och just nu är det guavapäron som är i säsong. Allt i matväg är ett välkommet tillskott till mathållningen på skolan.

En annan glädjande nyhet är att en av flickorna på  skolan, Thimmisettiy Karika, vann en tävling för hon konstruerat en billig dammsugare i en tävling för kreative studenter. Läraren, Mr. Subani fick också vara med på bild på den stora vepa som sattes upp.  Dessutom fick pristagaren Rs. 5000!

I början av oktober hade man stora festligheter på skolan, då alla gamla studenter samlades. Totalt räknade man med 300 före detta elever som besökte sin gamla skola och framför allt fick träffas.  Det är ett fantastiskt arbete som Alice gjort!