New Hope barnfond

Bwejuu klinik för barn och mödrar invigd

ByHelena Hedlund

Bwejuu klinik för barn och mödrar invigd

New Hopes projekt på Zanzibar, Bwejuu Maternity and Children Clinic invigdes 17 maj 2014 med pompa och ståt! En danstrupp framförde fantastiska akrobatiska danser till trummornas ackompanjemang. Alla lät sig imponeras och framför allt barnen i byn tyckte att uppvisningen var fantastisk!

Sedan nästan två år har New Hope tillsammans med hotellkedjan Zanzibar Collection arbetat för att iordningställa en klinik för kvinnorna och barnen i byn Bwejuu på Zanzibar. Flera gånger har invigningen varit inplanerad, och den 17 maj ägde den äntligen rum.

Ceremonin att klippa bandet till dörren till den enkla, men funktionella kliniken, utfördes av Vicepresidenten av Zanzibar Seif Ali Iddi, då Presidenten, Dr. Ali Mohamed Shein, tyvärr hade andra åtaganden. Kliniken har redan nått lokal berömmelse!

Dignitärer från södra och centrala Zanzibar, liksom representanter från Ministry of Health var närvarande. Självklart fanns också de styrande i byn Bwejuu med.  Det är ju på deras initiativ som denna klinik kommit till!  Det var en stor dag för alla!

Även om invigningen förrättades av allvarliga män, så är det för barnen och kvinnorna som kliniken kommer att innebära en genomgripande förändring. Barnsjukvården finns plötsligt ”runt hörnet”. Man behöver inte längre göra en lång resa till Stonetown.  Enkla akuta sjukdomsproblem kan avhjälpas på plats och vaccinationer och läkarkontroller kan skötas på ett effektivt sätt.

För havande kvinnor måste det kännas tryggt att man får möjlighet till tätare kontroller så man upptäcker komplikationer på ett tidigt stadium.

Kliniken har byggts med medel ur Bengt Bengtsons fond. Bengt Bengtson var en av grundarna till Fritidsresor.  När han drog sig tillbaka från sitt aktiva liv i resebranschen gjorde han en generös donation till New Hope. Pengarna kommer nu att skänka hälsa och välstånd till massor av barn på Zanzibar.

Hotellkedjan Zanzibar Collection tar en aktiv del i byn Bwejuus liv, och utan samarbetet med Zanzibar Collection hade drömmen om kliniken aldrig blivit verklighet. Alla som semestrar på Zanzibar rekommenderar vi att besöka kliniken och själva bilda sig en uppfattning om hur verksamheten bedrivs. Vi på New Hope är mycket stolta över vad som skapats med våra pengar genom vårt samarbete med Zanzibar Collection!

Läs mer om projektet här!

Vicepresidenten av Zanzibar Seif Ali Iddi

Vicepresidenten av Zanzibar Seif Ali Iddi

Mäktiga talare

Mäktiga talare

Andäktig publik

Andäktig publik

Behandlingsrum för barn

Behandlingsrum för barn

Invigning  behandlingsrum 2

About the author

Helena Hedlund administrator