,

Besök på Stareheskolan i Nairobi November 2014

På terminens sista dag, då alla höll på att packa samman sina tillhörigheter för att åka hem till sin hemby för det långa lovet på 6 veckor dök jag upp på skolan för att hälsa på några av de flickor vi sponsrar på Starehe.

By.

min read

Kenya

På terminens sista dag, då alla höll på att packa samman sina tillhörigheter för att åka hem till sin hemby för det långa lovet på 6 veckor dök jag upp på skolan för att hälsa på några av de flickor vi sponsrar på Starehe. Alla var glada och såg fram emot en lång och avkopplande ferie. Fast lite krav har flickorna ändå på sig från skolan. Var och en måste ägna åtminstone en del av lovet till socialt arbete. Någon skulle städa på ett sjukhus, en annan skulle arbeta på ett barnhem och en tredje skulle läsa med elever på den skola där hon tidigare hade gått.

Våra flickor har nu avslutat sitt första år på Starehe och jag var naturligtvis nyfiken på hur det varit. Först spred sig ett försiktigt fnitter bland alla, men sedan kom bekännelserna. Att gå upp kl. 04.00 varje dag och plugga hade varit jobbigt i början. Likaså hade det varit svårt att somna redan vid 9-tiden. Men alla var överens om att det gällde att plugga om man skulle vara på topp! Och dessutom hann man med att tvätta sina kläder om man gick upp tidigt! Man undrar hur många svenska tonåringar skulle acceptera denna livsstil?

Skolan och skolans faciliteter är man mycket stolt över! Det allra bästa är att det finns möjligheter att utöva olika sporter. Bland just de här flickorna stod fotboll högst i kurs! Men softball och land hockey var också kul.

Starehe värnar om sina flickors lantliga ursprung. Man odlar grönsaker och man håller kor. Kossorna vårdar man ömt. Några företagsamma flickor har som ett projekt i naturkunskap byggt en anläggning som förvandlar kossornas avföring till gas. Gasen används till spisarna i köket.

Det var ett mycket ambitiöst gäng flickor jag hade framför mig. Alla har ett drömyrke, som de strävar mot. Framför mig satt allt från advokater till kirurger, piloter och olika typer av ingenjörer, psykologer och paleontologer! Och de har alla chanser att lyckas med sina drömmar! De här flickorna kommer alla från mycket små omständigheter, men genom att de fått en plats på Starehe har möjligheternas värld öppnat sig för dem. De allra flesta flickorna som tar sin studentexamen på Starehe läser vidare på universitet.

Starehe skolan firar nu sitt 10-års jubileum och har under de här åren gått från klarhet till klarhet. Man har säkrat en plats i toppen bland alla gymnasieskolor i Kenya. Detta medför att allt fler föräldrar försöker få in sina barn på skolan. I år har man 1300 sökande till 120 platser i första årskursen.

Eftersom det i skolans stadgar klart framgår att skolan är till för begåvade flickor som annars inte hade kunnat få någon gymnasieutbildning på grund av familjesituationen, så har man strikta kontroller av alla sökandes sociala och ekonomiska status. Man är också noga med att ta in sökande från hela landet, vilket betyder mycket i ett land som brottas med stora problem på grund av personers olika stamtillhörighet.

New Hope kommer att sponsra dessa 11 flickor under deras gymnasieutbildning. Dessutom kommer skaran att utökas med 5 nya flickor från och med 2015. Huvudsponsorer för detta projekt är Ticket Privatresor, TicketBiz och Unilimited Travelgroup

Elisabet Lanz/Dec 2014