New Hope barnfond

Besök på Kiotani 2023

ByHelena Hedlund

Besök på Kiotani 2023

Stora förändringar har ägt rum. Då den nya barnförordningen kom för ett år sedan beslöt man att redan nu stänga ner skolan för de små barnen. Små barn skall vårdas i sina hem av en vårdnadshavare enligt förordningen. Kiotani Skolan har nu barn från klass 4, och då är barnen mellan 8-10 år upp till ”Juinor High” ca 14-15 år.

Elever i Kiotani
2023 är första året man genomför Junior High. Alla hade fått nya uniformer (lilarutiga) och nya böcker. Lärarna undervisar nu i specifika ämnen. Man skall också ha speciella ämnessalar för naturkunskap. Man måste ha ett bibliotek och man skall ha en datasal. Alla ni som varit på olika bush skolor i Afrika förstår att en del av detta är utopier för de flesta skolor. Men Rektor Francis gör så gott han kan.
Kiotani
Vi besökte skolan någon vecka efter att man börjat läsåret 2023 och då var det bara ca 100 elever på skolan. Systemet är ju nytt och säkert kommer det att bli fler elever när det nya systemet satt sig. Man har dock problem med att flera barn blir kvarhållna hemma i slummen av sina vårdnadshavare när de blir äldre. Vårdnadshavarna anser att barnen kan läsa och det räcker. Nu måste de börja försörja familjen. Socialarbetarna arbetar på att informera och bryta trenden, men de arbetar i uppförsbacke. Det är sorgligt att se, för med lägre utbildning kommer de här barnen aldrig att kunna bryta sig loss ur fattigdomsfällan. Det är ont om lågkvalificerade jobb, och de flesta kommer att få kämpa för sin överlevnad. För flickorna betyder det oftast att de blir bortgifta i en tidig ålder, och sedan är de fast.

Vi träffade alla lärarna och Husföreståndarinnan Eunice. Jag tyckte att de lyckats få ordning på skolan. Allt var rent och snyggt. Visst fanns det underhåll som behövdes, men i stort sett såg allt presentabelt ut.
Eunice
De åkrar som var konstbevattnade hade grönsaker, men på det nya landområdet, där det saknades konstbevattning var allt upptorkat. Mycket sorgligt att se. Om man kunde bevattna det nya landområdet skulle man inte bara slippa virvlande sandstormar, utan också få massor av mera mat till barnen. Detta är en investering på nästan Sek 100.000

Djuren i områden led också av torkan. Vi såg döda zebror och gazeller längs vägen. Ofattbart hur torkan har slagit till mot Kenya, och då finns det värre torka längre norr ut!
På Kiotani
Farmen på skolan hade fullt med gäss, hönor, kalkoner, getter och kaniner. Kossorna fanns kvar, men just nu kostar de mer än de drar in, då man måste köpa foder till dem. Lärarbostäderna håller på att byggas, och kommer väl att bli klara om någon månad. Det kommer att betyda mycket för skolans lärare.

Att bygga skola i Kenya har varit väldigt spännande – och från tid till annan väldigt frustrerande, men det blev en skola till slut. Om mindre än två år kommer de första ungdomarna från Kiotani att ta studenten, då får vi se hur deras framtid blir!

/Elisabet feb 2023

About the author

Helena Hedlund administrator