,

Barn som får skolmat presterar bättre resultat

Dagens Eko meddelade i dag att skolmat till barn är ett sätt att få barn att prestera bättre. I Tanzania har man anammat denna tanke och arbetar aktivt för att alla barn skall få skolmat. Ju fler barn som går i skola, dessto snabbare kommer de att kunna hjälpa familjen att höja sig ur fattigdomen.

By.

min read

20150116-0010

På radio kunde man i dag höra att barn som får skolmat presterar bättre än andra barn. Reportaget var från Tanzania där man just nu försöker få skolor att erbjuda skolmat för att barnen skall må bättre. Mätta barn orkar mera och får bättre betyg. Och är man duktig i skolan kan man läsa vidare och på sikt hjälpa familjen att höja sig ur fattigdomen.

På vår lilla förskola Mikaoni utanför Mombasa får alla barn sedan början av året en kopp med majsvälling. Plötsligt blev skolan mycket populär bland föräldrarna! Man tyckte man fick “mycket för pengarna” och den blygsamma skolavgiften kändes inte längre så betungande.

Majsvällingen serveras i enkla muggar och alla barnen sitter på verandan framför skolan. Det finns ingen speciell barnbespisningslokal. Mammorna sköter tillagningen på ett rullande schema över öppen eld.

På Kiotani Day and Boarding school försöker man odla grönsaker, för att kunna ha färska grönsaker till majsgröten, som är stapelfödan i Kenya. Innan året är slut kommer det även att finnas kossor  på skolan.

Bambamaten på Mikaoni är skolans motprestation till att New Hope betalar lönerna för de båda lärarna. En av lärarna är sponsrad av Resebemanning men till den andra lärarlönen söker vi fortfarande en sponsor.  Vill du eller ditt företag sponsra denna lärare, så kontakta någon i New Hopes styrelse.

20150116-0008Bamba tant på MikaoniBamba