New Hope barnfond

10 år med KenSwed skolan utanför Nairobi

ByMagnus Linder

10 år med KenSwed skolan utanför Nairobi

Med utbildning kan man höja sig ur fattigdomen!  Under 10 år har KenSwed skapat en gymnasieskola för elever från socioekonomiska svaga områden från hela Kenya. Sedan två år tillbaka erbjuder New Hope stipendier till duktiga flickor och pojkar från ”våra” kenyanska skolor, att få komma till denna internatskola.

I mitten av februari firade KenSwed 10 års jubileum tillsammans med nya och gamla elever, sponsorer och massor av gäster.  Rektorn för Kiotaniskolan, Francis Otieno, var med på festligheterna, och självklart passade han på att träffa de 4 elever som New Hope sponsrar just nu.

Varför är KenSwed en så speciell skola?  Bara det faktum att det är både pojkar och flickor på skolan är utanför normen i Kenya. Vi är övertygade om att detta är ett steg i rätt riktning för att skapa en jämlik skola och  i förlängningen ett jämlikt samhälle.  KenSwed försöker också undvika att enbart bli en ”pluggskola”. Om man har en speciell talang, som att man är duktig på dans, sång, musik, teckning, sport eller något annat, så försöker man skapa tid för eleven att kunna utveckla denna talang.

I år arrangerade man ”Career Day” en dag då gästtalare från olika universitet talade inför eleverna. Målet var att inspirera studenterna att börja tänka på sina egna karriärer, att våga drömma och se framåt. Eleverna får också utbildning inom jämlikhet, rättigheter och hållbarhet, vilket förhoppningsvis kommer att påverka deras yrkesval så småningom.

Arbetsmarknaden i Kenya är tuff, och KenSwed har också ett program för dem som inte fått högsta betyg i sin studentexamen. Just nu testar man kurser för att kunna bli frisör, bagare, elektriker och datatekniker. Yrkeskunskaper är kopplade till entreprenörskap, så man på sikt kan klara att driva ett företag och ha anställda. En mycket spännande utveckling, som skall bli rolig att följa.

I april börjar 7 nya elever på KenSwed. Bara New Hope skolan i Mombasa hade 25 elever som klarade sin grundskoleexamen med topp betyg, så med mera pengar skulle New Hope  kunna ge ännu fler elever chansen till en framtida gymnasieutbildning!

 

About the author

Magnus Linder administrator