New Hope barnfond

PEFAN Centret i Addis behöver extra stöd under 2016 och några år framöver

ByHelena Hedlund

PEFAN Centret i Addis behöver extra stöd under 2016 och några år framöver

Sedan 2010 har New Hope stöttat PEFAN centret i i Addis.  Av de ca 50 barnen som fanns där då har mer än hälften vuxit upp, tagit studenten och börjat på olika universitet runt om i Ethiopien. Samtidigt har det kommit till nya ”småttingar”, och det är för dem New Hope nu söker stöd.

Ekonomin på centret har blivit ansträngd. Universitetsungdomarna behöver fortfarande ekonomiskt stöd i några år. Därefter kommer de förhoppningsvis få jobb och kunna hjälpa till att stötta centret. Samtidigt ålägger de sociala myndigheterna i Addis PEFAN att ta hand om ytterligare behövande barn, men någon ersättning för detta utgår inte.

Åtta nya barn håller på att skolas in på centret och det är för att hjälpa föreståndaren Fish att ta hand om dessa barn som vi nu söker sponsorer!  Här presenterar vi några av de förväntansfulla små barnen:

Hermela – 8 år vet inte vem hennes pappa är och mamman lämnade henne hos mormor.  Sedan försvann hon för att aldrig höra av sig. Mormor och Hermela lever under mycket enkla förhållanden och mormodern försöker försörja sig och flickan genom att tvätta kläder och sälja enkla hushållsredskap till de mer besuttna familjerna i grannskapet. Men mormor kommer inte att kunna betala för Hermelas skola så länge till.

Dawit – 6 år.  Dawits mamma var hiv positiv och dog i aids medan Dawit var spädbarn. Vem som är pappa vet man inte.  En grannfru har tagit hand om Dawit sedan mammans död. Dawit har haft det bra med sin fostermor och hennes tre barn.  Någon fosterpappa finns inte. Fostermamman Aberash försörjer familjen genom att sälja det ethiopiska injirabrödet, men nu börjar försörjningskostnaderna att bli henne övermäktiga. Att bekosta skolgång och mat för 4 växande barn är tufft!

Melat – 7 år lever med sin mormor och mamma i ett litet kyffe i närheten av PEFAN centret. Hon går i samma skola som en del av de övriga PEFAN barnen. Hennes far har redan gått bort i aids och både mamman och Melat är hiv positiva.  Mamman arbetar som hembiträde, så Melat tillbringar mycket tid med mormor. Problemet är att de inte alltid har råd att köpa stoppmedicinerna och dessutom är dt viktigt att äta näringsriktig kost när man tar medicinen.  Det räcker inte alltid pengarna till.

Bakgrundshistorierna för de övriga 5 barnen är ungefär likadana.  Alla måste få ekonomisk hjälp för att kunna gå i skola, få äta sig mätta, få pengar till medicin och få en fosterfamilj, som bryr sig om dem, om de inte har någon förälder i livet. Det är deras enda chans till en framtid!

Vi har sett hur väl Fish och PEFAN har lyckats med alla de andra barnen. Nu måste vi stötta honom så även de här 8 barnen får ett drägligt liv. Sek 500 i månaden är kostnaden för att ordna allt detta för ett barn!  Är du intresserad av att stötta, så hör av dig till New Hope på kontakt@newhope.se

Dawit GirmaHermela 2Melat Legesse 1 Melet Legesse

About the author

Helena Hedlund administrator