New Hope barnfond

Talita Cebu

Talita Cebu, Filippinerna

Ni har kanske hört talas om organisation Talita då de figurerade mycket i media för några år sedan pga en bordellrazzia i Stockholm. I Sverige hjälper Talita kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål och in i ett fungerande liv, medan de utomlands även hjälper barn och tonåringar.

Talitas personal utanför centret

Talitas personal utanför centret

I Filippinerna driver Talita ett rehabiliteringscenter för barn och tonåringar som hittats i prostitution i staden Cebu City på ön Cebus östkust. Talitas program består här, förutom av traumabehandling, undervisning och framtidsplanering även av lektrapi. Talita gav under 2022 stöd och rehabilitering till 17 barn och tonåringar på centret.

Talita Cebu började med att försöka nå ut till tonårspojkar eftersom de kände att de fastnade i droger. De utnyttjas sexuellt på gatorna, är sårbara och på många sätt övergivna. Efter kontakt med IJM i Cebu city (Justice international mission) betonade de att pojkarna som har blivit sexuellt utnyttjade inte hade någonstans att ta vägen och andra organisationer vill inte ha dem.

Åldrarna på barnen och ungdomarna varierar från 10 till cirka 21 år. De kommer på morgonen, duschar, äter frukost och gör sig redo för dagen. Hunger är ett stort problem i Filippinerna, centret tillhandahåller hälsosamma måltider för dem att äta. 2023 har New Hope sponsrat med mat till de pojkar och flickor som kommer till Talitas center i Filippinerna. Där får de frukost samt två varma mål mat dagligen, alla dagar i veckan, av Talitas personal.

En berättelse från verkligheten
Joe-Joe (fingerat namn) är 15 år gammal. Han har levt halva sitt liv på gatan där han utnyttjats i prostitution av äldre män. När tyfonen Rai härjade i landet vid årsskiftet 2021/2022 förstörde den allt i sin väg. Tusentals människor förlorade hus och hem, men Joe-Joe märkte ingen större skillnad. Han ägde nämligen inget som stormen kunde förstöra. Idag är Joe-Joe en av pojkarna som kommer regelbundet till Talita Center för att få stöd, trygghet, gemenskap, praktisk hjälp, undervisning, vila och hälsosam mat. Han trivs med de andra ungdomarna och verkar inte vara lika rädd som han var i början. Hans stora dröm har länge varit att få en elscooter så han kan arbeta och försörja sig själv som postbud. Efter att Talita i Sverige gjort en insamling på sociala medier i början av året, kunde drömmen bli verklighet och idag har Joe-Joe lyckats lämna sexhandeln och får äntligen vara det barn han har rätt att vara.