New Hope barnfond

New Hope skolan

New Hope Childrens’ Centre and Primary School, Mombasa, Kenya

En knapp timma bort från lyxhotellen på Mombasakusten ligger New Hope Childrens’ Centre and Primary Schoolkol, skolan ligger precis i utkanten av Mishomoronislummen. Arbetet med att förbättra skolbyggnaden på New Hope skolan och barnhemmet utanför Mombasa har pågått sedan 2012. Under 2015 påbörjade New Hope bidra till arbetet att höja den akademiska standarden genom att sponsra bra lärare till skolan. Därefter har New Hope skolans elever alltid nått toppresultat i de centrala proven som avslutar högstadiet. Tack vare de fina betygen har flera barn fått stipendier till prestigefulla gymnasieskolor i Nairobi och övriga Kenya.

Den danske filmaren Nils Vinten har gjort en film om alla drömmar som barnen på skolan har: Se filmen.

Bakgrund
Den drivande kraften bakom skolan, rektorn Japheth Eyama, började ta emot gatubarn från Mombasa redan 2005. Nu är det ett 50-tal lyckligt lottade barn som har sitt hem på centret. Sedan 2005 har verksamheten utvecklats och nu finns förutom barnhemmet, också en skola med klasser från förksola till klass 8, dvs den klass när man gör sin KCPE (Kenya Certificate of Primary Education). Därefter fortsätter man i gymnasiet.


Nästan 400 barn från Mishomoronislummen går i skolan. Den driftige rektorn har byggt ut skolan allt eftersom han fått in pengar. 2013 var man mycket trångbodda. Några klassrum var avdelade med draperier för att kunna undervisa två klasser i samma sal. Dessutom hade halva skolan ett provisoriskt plåttak, som det regnade in igenom.

New Hope färdigställde skolbyggnaden
2013 påbörjades arbetet att färdigställa skolbyggnaden med hjälp av insamlade medel via New Hope. Arbetet gick sakta men under 2014 fanns en skolbyggnad med tak, fönster och dörrar. Därefter fortsatte arbetet med att förse skolan med ordentliga toaletter.
Nymålad skola
Topprankad skola i distriktet
Det är viktigt att höja den akademiska standarden på utbildningen, att se till att lärarna blir engagerade och får bra undervisningsmaterial. Trots de materiella skavankerna har skolans elever länge lyckats få fina examensresultat. 2012 kom skolan på 22:a plats bland 116 skolor i distriktet. Vid slutexamen 2015 hamnade skolan bland de 10 bästa och där har man lyckats hålla sig kvar. Med högre poäng i slutexamen har barnen större chans att få stipendier och komma in på bra skolor för sina gymnasiestudier. Flera duktiga elever har via New Hope fått stöd till vidareutbildning på KenSwedskolan.

New Hope skolan i Mombasa

Trasiga gardiner i Mombasa
Renovering under 2023
Vädret kan verkligen vara extremt i Kenya, en period kan det vara väldigt varmt med en gassande sol och nästa period är det skyfall med regn som vräker ned. Båda kan orsaka problem. Skolans rektor frågade New Hope om hjälp till ett solskyddande gardiner eftersom de gamla var helt trasiga. New Hope bidrog till de nya gardinerna och hoppas att eleverna kan studera ordentligt.
Nya gardiner i Mombasa 2023
Under våren 2023 så regnade det kraftigt i flera veckor runt Mombasa, Kenya. Bostäder blev översvämmade och byggnader skadades. I början av maj så skulle skolans elever återvända till skolan efter ett lov men de möttes av en lerig skolgård där stor del av muren hade rasat ned.

Skolan hade inte råd att reparera murens väggar och de ville undvika framtida förödelse och olyckor samt besvär för skolans barn bad skolans rektor New Hope om ekonomisk hjälp för att de skulle kunna utföra reparationen innan det blev värre och måla om muren, trots att det redan hade gjorts 3 månader innan. New Hope bidrog även till reparation av muren och nu är muren fin igen.