New Hope barnfond

New Hope Primary School, Kenya

New Hope Primary School i Mombasa

En knapp timma bort från lyxhotellen på Mombasa kusten ligger New Hope Childrens’ Centre and Primary School. Skolan ligger precis i utkanten av Mishomoroni slummen. Den drivande kraften bakom skolan, Japheth Eyama, började ta emot gatubarn från Mombasa redan 2005. Nu är det ett 50-tal lyckligt lottade barn som har sitt hem på centret.

Mombasa
Sedan 2005 har verksamheten utvecklats och nu finns förutom barnhemmet, också en skola med klasser från kindergarten till klass 8, dvs den klass när man gör sin KCPE (Kenya Certificate of Primary Education). Därefter fortsätter man i gymnasiet. Nästan 400 barn från Mishomoroni slummen går i skolan. Den driftige rektorn för skolan, Japheth Eyama,  har byggt ut skolan allt eftersom han fått in pengar. 2013 var man mycket trångbodd. Några klassrum var avdelade med draperier, för man skall få kunna ha två klasser i samma sal. Dessutom hade halva skolan ett provisoriskt plåttak, som det regnar in igenom. Trots dessa materiella skavanker har skolan lyckats få fina examens resultat. 2012 kom man på 22:a plats bland 116 skolor i distriktet! Om man haft bättre engelska resultat hade man hamnat i topp!
New Hope Childrens centre and Primary School Mombasa
2013 påbörjade New Hope arbetet med att få skolan färdigbyggd. Arbetet gick sakta men under 2014 fanns en skolbyggnad med tak, fönster och dörrar. Därefter fortsatte arbetet med att förse skolan med ordentliga toaletter, nog så viktigt för en skola med nästan 500 elever. New Hope kommer att fortsätta med sitt engagemang i New Hope skolan i Mombasa.

Nu pågår ett projekt där vi arbetat för att höja den akademiska standarden på utbildningen genom att se till att lärarna blir engagerade och får bra undervisningsmaterial. Vid slutexamen 2015 hamnade man bland de 10 bästa skolorna i distriktet, och där har man lyckats hålla sig kvar. Med högre poäng i slutexamen har barnen större chans att få stipendier och komma in på bra skolor för sina gymnasiestudier.

Nymålad skola Mombasa
Med alla våra projekt har vi målet att man en dag skall stå på egna ben, utan ekonomiskt stöd från New Hope. Inför 2020 var New Hope skolan på god väg att kunna driva skolan utan ekonomiskt stöd. Sedan stängde pandemin ner hela skolan, och alla inkomster försvann. När skolan 2021 eventuellt kan börja står man inför det faktum att många föräldrar inte kommer att ha råd att skicka sina barn till skolan, då de drabbats hårt av arbetslöshet  till följd av det försämrade ekonomiska läget.

Vi kommer att fortsätta att bygga upp ett nät av lokala sponsorer, så skolan på sikt skall kunna stå på egna ben, men under de närmaste åren är skolan verkligen i behöv av stöd för att kunna betala lärarlöner, så barnhemsbarnen liksom barnen från grannskapet får möjlighet att gå i skolan och få bra undervisning.

Den danske filmaren Nils Vinten har gjort en film om alla drömmar som barnen på skolan har: Här kan du se filmen.

Reseföretaget Flygpoolen / UVET Nordic har varit huvudsponsor för bygg projektet. Ticket sponsrar flera lärare under 2021, för att examensresultaten skall bli på topp 2022!