PEFAN Barn Centre i Etiopien

Stöd projektet genom ett köp i webshopen – klicka här!

Addis präglas av HIV, krig och fattigdom. Det finns flera hundra tusen gatubarn i Etiopien. Fish Tadesse kom till Sverige som femtonårig flykting. Han utbildade sig inom sjukvården och när det var dags att återvända till Etiopien visste Fish att han ville göra skillnad för några av alla dessa barn som varken har mat, hem eller tillgång till skola.

Verksamheten bygger på att Fish hittar fosterhem, som mot ersättning tar hand om barnen. För att fostermammor och barn skall känna ett stöd har Fish byggt upp ett center, som är navet i verksamheten. Centret fungerar som ett slags dagis och fritids. Dessutom finns här ordentliga dusch- och tvättmöjligheter, något som är viktigt i en omgivning, där inte alla hem har rinnande vatten.

Just nu finns 46 barn i Fish barnaskara. Några av barnen som funnits med sedan 1999 när verksamheten började. 8 barn har tagit studenten och studerar på universitetet, men för dem är fortfarande centret ”hem” . Fem stycken bor fortfarande kvar.

Alla barn går i skola genom Fish försorg. Eftersom den statliga skolan inte håller den kvalitet som man kunde önska går alla barnen i en katolsk privat skola. Skoldagen börjar kl. 08.00 och efter skolan kl. 15.30 får man komma till centret för mellanmål och läxläsning. Äldre elever plus några extra läxläsningslärare hjälper till. Man har byggt upp ett bibliotek och på centret finns det också ett datarum.

Om barnen eller fosterfamiljerna har problem är centret också ett avlastningshem, dit man kan få komma när det krisar. Dessutom uppmuntrar man att barnen skall komma och bo över på hemmet någon natt i månaden, så man känner sig hemma och får tid att umgås med varandra. Allt för att skapa gemenskap!

Hemmet är viktigt för barnen, men det har också blivit viktigt för fostermammornas gemenskap. Mammorna är viktiga, men det är också viktigt att de uppfostrar barnen på ett korrekt sätt. Fish har fått med sig många idéer från Sverige. Barn aga har varit ett hett ämne, liksom att barn har vissa rättigheter. Så samtidigt som Fish tagit hand om barnen har mammorna fått lära sig mycket om modern barnuppfostran.

Hur kommer då barnen till centret?

Mikis mamma var hembiträde, och blev med barn med mannen i huset. Under de första åren betalade pappan ett litet underhåll, men snart upphörde detta. Mamman såg ingen annan utväg än att försvinna efter att ha dumpat barnet hos pappan, som i sin tur dumpade barnet hos en äldre kvinnlig släkting. När Miki var 7 år blev han utkastad på gatan, där han tillsammans med ett pojkgäng levde på soporna från restauranger. Ibland tjänade han några slantar på att tvätta bilar. Sov gjorde han där han kunde. I 3 år hankade han sig fram, innan han kom i kontakt med Fish. Miki klarar sig fint i skolan och hoppas ta studenten om 4 år.

Yonatan är stolt storebror till två systrar och en bror. Hans pappa hade ett bra jobb som ingenjör och familjen hade det bra ställt. När Yonatan var 10 år dör hans far och mamman blir ensam kvar med 4 barn. Familjen håller samman, trots ekonomiska svårigheter. Sedan blir mamman sjuk, och eftersom hon inte har pengar kan hon inte söka ordentlig läkarvård. När Yonatan är 14 år står han ensam i världen med 3 syskon och en gammal mormor, som inte har ekonomiska möjligheter att sörja för barnen. Så småningom hamnade alla barnen hos Fish. Yonatan går sista året på gymnasiet och kommer med alla säkerhet att klara sin examen med glans!

Världen behöver eldsjälar som Fish och sedan 2012 betalar New Hope hyran för centret i Mecanisa, Addis. Under 2014 har Fish blivit beordrad av de lokala myndigheterna i Addis att ta in flera barn i sitt projekt.  New Hope kommer då att öka sitt stöd, då vi sett att Fish över åren lyckats fantastiskt bra med sina barn och ungdomar.

Fish Tadesse Etiopien PEFAN center Etiopien PEFAN center Etiopien PEFAN center Etiopien PEFAN center Etiopien