,

Visst gör New Hope skillnad!

Tänk dig, att du är bäst i klassen i en byskola i västra Kenya. Din mamma lever ensam med dig och dina tre yngre bröder. Din pappa försvann någon gång för länge sedan. Ingen vet var han är. Antagligen dog han i AIDS. Din mamma har det tufft ekonomiskt. Men hon har en bit mark…

By.

min read

Lavender Birike Otieno

Tänk dig, att du är bäst i klassen i en byskola i västra Kenya. Din mamma lever ensam med dig och dina tre yngre bröder. Din pappa försvann någon gång för länge sedan. Ingen vet var han är. Antagligen dog han i AIDS.

Din mamma har det tufft ekonomiskt. Men hon har en bit mark och där odlar hon bönor, maniok och lök, som hon säljer på marknaden. Självklart måste du och dina bröder hjälpa till på odlingarna. Varje dag efter skolan kommenderas du ut för att ta bort ogräs och hämta vatten från brunnen. Ja, så måste du sköta hönorna också. Dina bröder får ta hand om getterna.

Mamma kan inte läsa så bra, men hon kan skriva sitt namn. För mamma är det viktigast att dina bröder får gå i skola. De skall bli något stort! De är ju pojkar! Du är ju en flicka, som skall giftas bort. Inför varje termin är det en diskussion om du skall fortsätta i skolan eller börja jobba med grönsakerna på heltid. Många gånger har du fått veta att du kanske måste sluta skolan för mamma inte har råd att betala för uniformen eller böckerna. Lyckligtvis har din lärare övertygat mamma om att du skall få gå kvar till du tagit din slutexamen.

Ungefär så här var Lavender Birike Otienos uppväxt och hon delar den tillvaron med miljoner flickor världen över. Men Lavender hade tur! Hennes lärare hjälpte henne till en plats på Starehe Girls Centre i Nairobi. Hit kommer studiebegåvade flickor från hela Kenya. Ingen av dem hade fått gå på gymnasiet, om de inte blivit sponsrade på Starehe. 2011 tog Lavender studentexamen med de bästa betygen i sin årskurs. 2013 har hon fått stipendium till Cambridge.

Genom New Hope sponsrar Ticket och Tickets personal 8 flickor ekonomiskt på Starehe Girls Centre. Stödet gör skillnad! 8 flickor får en framtid, som de aldrig skulle fått utan Ticket och dess personal!

Tänk hur en liten insats från många kan göra så stor skillnad!

5 tjejer