fbpx

Hjälp oss att hjälpa - bli månadsgivare!

Du väljer själv storlek på belopp. Ditt bidrag kommer att användas där det bäst behövs, för att hjälpa barn i något av våra projekt till en tryggare framtid, genom utbildning och förebyggande hälsovård. Genom våra låga administrativa kostnader når 93 procent fram till barnen - det ger även dig trygghet. Ja tack! (klicka här, öppnas i nytt fönster)

Starting Chance i Sydafrika

Starting Chance bygger ett resurscenter för dagislärare och en avdelning för funktionshindrade barn i Mfuleni Township.

Runt de stora städerna i Sydafrika har det alltid funnits kåkstäder. Sedan apartheidtiden har många kåkstäder förvandlats till medelklassområden, men samtidigt växer det upp nya områden dit städernas fattigaste söker sin tillflykt för här är hyrorna lägst.

Starting Chance
Som i alla utsatta områden världen över satsar inte myndigheterna mer än absolut nödvändigt på skolor och annan infrastruktur, utan är glada om invånarna sköter sig själva. Resultatet blir områden med låg socioekonomisk standard och hög kriminalitet. I Sydafrika har man dessutom stora problem med HIV.

Ian och Ali Corbett har sysslat med utbildning under sitt aktiva yrkesliv. De drivs av en övertygelse att utbildning är den absolut viktigaste faktorn för att någon skall kunna förändra sitt liv. Och att den utbildningen börjar redan på dagisnivå! Här grundlägger man språket och får rutiner, som man har nytta av under hela skoltiden.

I kåkstäderna runt Kapstaden finns massor av förskolor, då de flesta föräldrar som har jobb måste lämna bort sina barn för att kunna arbeta. De utbildningsinsatser för mindre barn och barn med funktionshinder som görs från statligt håll täcker tyvärr inte behovet och håller inte kvalitet. Många förskolor är bara förvaringsplatser, där barnen inte får någon stimulans. Oftast beror detta på att kvinnorna som tar hand om barnen inte har någon utbildning, men de är duktiga att sköta om barnen.
Starting Chance
2013 startade Ian och Ali Corbett organisationen Starting Chance med visionen att höja standarden på dessa daghem genom att utbilda och stötta barnskötarna och rusta upp förskolorna med pedagogiskt material. Sedan starten har man utbildat ca 600 lärare, samarbetat med 35 olika förskolor och byggt 5 nya förskolor. Dessutom driver man ett resurscentrum, dit lärarna kan få vända sig för att få råd och hjälp. Mer än 10.000 barn har redan nåtts av denna insats.

Uppgraderingsprogrammet kallas ”Schack to Chic”, fritt översatt från koja till slott. Lonwabo Special Care Centre är det projekt som man just nu arbetar på. Rektorn, Thandeka Mafila, har sedan mer än ett decennium drivit en dagverksamhet för funktionshindrade barn på sin bakgård. Hon började med några få barn, och sedan har verksamheten vuxit till ungefär 40 barn. Det är det enda centret för funktionshindrade barn i kåkstaden Mfuleni, som har mer än 50.000 invånare.
Starting Chance byggnader i Mfuleni TownshipThandeka är en av de kvinnor som fått utbildning genom Starting Chance. Nu har myndigheterna dömt ut hennes enkla skola, och därför satsar Starting Chance på att bygga en ny fakultet med plats för 60 funktionshindrade barn, och en läkarstation, dit föräldrarna i området kan söka hjälp för sina barn. På sikt skall det också finnas en stor förskola och ett utbildningscentrum för lärare i Mfuleni Township.

Marken är inköpt och allt är planerat. Så fort man får tillräckligt kapital börjar man bygga. Under 2020 kommer New Hope att stötta detta projekt, som vi hoppas skall stå klart i början av 2021.