Izabella Deak

Izabella Deak – en flitig student – Avslutat projekt!

Vi i Sverige blir dagligen påminda om att livet i Rumänien är mycket hårdare än i vårt välorganiserade land.

Izabella kommer från staden Ghimes i Transylvanien. New Hope har kommit i kontakt med henne genom det tandvårdsprojekt, som vi sedan många år driver i Ghimes skolor. Izabellas far dog nyligen, och hon bor tillsammans med sin mamma, äldre bror och lillasyster. Mamman har inget jobb, men familjen har ett grönsaksland och en ko, några hönor och några grisar.

Izabella var bäst i klassen i sin skola när hon slutade årskurs VII, men det var det ingen självklarhet att hon skulle få fortsätta studera. Gymnasieskolorna på landsbygden är för det mesta internatskolor och är förknippade med kostnader för familjen, som måste betala för boende, kläder, böcker och skolmaterial etc. Izabella blev visserligen antagen på ”Liceul Teologic Romano Catolic Szent Erzsebet ” i Lunca de Sus, men familjens ekonomi skulle inte tillåta att hon fortsatte sin skolgång. Barnbidraget i Rumänien ligger på EUR 18 i månaden och kostnaderna för skolan ligger på EUR 95 i månaden.

Izabella är intresserad av folkdans och folkmusik och har deltagit i flera festivaler i Rumänien och Ungern. Hon arbetar också med kyrkligt arbete som volontär.

Från 2015 har New Hope stöttat Izabella så hon kan fortsätta på gymnasiet. 2019 kommer hon att ta studenten, och därefter är hennes planer just nu att hon skall bli lärare.  Vilken bana Izabella än väljer är vi övertygade om att hon genom sin skolgång får redskapen att skapa sig en bra framtid.
Izabella från Rumänien Izabella Deak