fbpx

Sommarkollo för barn i Lettland

Fritidshem och sommarkoloni för barn

Nikolaj och Slava Shevchuk bedriver social verksamhet bland barn och hemlösa i Daugavpilz i Lettland. Varje dag under hela året förser de ungefär 100 barn med ett mål mat efter skolan.

Sommarkollo i Lettland
Barnens föräldrar befinner sig i på arbete i ”väst” och har lämnat kvar sina barn hos farmödrar och äldre syskon. Eftersom pensionerna är magra och pengarna kommer sporadiskt från föräldrarna är det många som inte har råd att äta ordentligt. Dessutom behöver många barn stöd i form av läxläsning. Genom Nikolaj och Slava kan de också få lite kläder från hjälpsändningarna från Sverige.

Sedan ett par år tillbaka bedriver man också en koloniverksamhet för de här barnen och även för andra barn från området kring Daugavpilz. En vecka av sommarlovet får de tillbringa på en gammal sovjetisk kursgård vid en sjö i närheten av Daugavpilz. Marken köpte makarna Shevchuk för flera år sedan med hjälp av insamlade medel från Sverige och Norge. Frivilliga från Daugavpilz har röjt i skogen och med hjälp av olika organisationer i Skandinavien har man under de senaste åren byggt några stugor. Meningen är att det skall bli flera. Man har fått hjälp att borra en brunn och man har gjort i ordning lekplatser och badplatser. Allt eftersom arbetet framskrider kommer fler och fler faciliteter att finnas på området.
Lunchdags
Varje vecka tar man emot mellan ca 100 barn till detta sommarparadis, där de kan glömma den trista vardagen och bara ägna sig åt lek och att göra roliga saker, samt äta ordentlig mat. Alla barn skall ha rätt att känna hur härligt ett sommarlov kan vara!

Sedan 2014 sponsrar New Hope lägerveckor på Latgales Dzintars, vi sponsrar 7 lägerveckor vilket innebär en veckas lägervistelse för totalt 700 barn. Det är vår förhoppning att dessa lägerveckor skall förgylla barnens sommarlov och ge dem ljusa minnen!
Ringdans
New Hopes kontaktpersoner i frågor rörande lägergården är Jan-Olov Bäck från Hudiksvall och hans hustru Kerstin.

Vill du hjälpa till med roligare sommarlov för dessa barn >