New Hope barnfond

Projekt Sunshine i Delhi – Indien

Sunshine projektet i Delhi – Avslutat projekt!

Kukus verksamhet sprider ”solsken” i Delhis slumområden och det är vi gärna med och bidrar till. Vill du veta mer? Läs om Kuku och hans verksamhet nedan.

Under 2015 har New Hope sponsrat alla skor till skoluniformerna. Under 2016 sponsrade New Hope Kuku och hans fantastiska verksamhet med skoluniformer och skolväskor.

Indien har en av de snabbast växande ekonomierna i världen just nu.  Den rika överklassen blir rikare och medelklassen växer. Men det är fortfarande miljoner människor som inte finns med på framgångståget! Folk från landsbygden flyttar in till städerna för att söka lyckan, och alla lyckas inte. Fattigdomen är stor och slumstäderna växer upp i de indiska metropolerna.

I Delhi bor skräddaren Kuku Arora med sin familj. 2002 stötte Kuku på Roshny, en 2 årig flicka som tiggde på gatan. Flickan hade förlorat sin hand genom en olycka och hade  brännskador i ansiktet efter kol som mamman kastat efter barnet i vredesmod. Kuku och hans fru beslöt att hjälpa flickan. Detta gjorde de genom att ta kontakt med Roshnys äldre bror. De fick honom att förstå hur fel våld är. Genom hot att lämna familjen om mamman inte slutade att trakassera Roshny, fick brodern slut på våldet.

Kuku fortsatte att hjälpa flickan genom att stötta familjen. Barnen fick hjälp med skolavgifterna och efter skolan fick barnen komma till Kuku, där de fick hjälp med läxorna. Detta var början till ”Project Sunshine”.

Idag har Kuku och hans fru Priti närmare 200 barn från slummen som dagligen besöker deras verksamhet. Hit kommer barnen för att förbereda sig inför skolgång, läsa läxor, leka, dansa, få något  i magen och för att få lite omvårdnad. För att verksamheten ska fungera har man anställt flera lärare och dessutom kommer olika volontärer från många länder och hjälper till. Även de äldre barnen får ta ett ansvar, genom att agera lärare och ta hand om de yngre barnen. Kuku har ett nät av sponsorer som betalar barnens skolavgifter. Men det behövs alltid mera pengar! Även om skolavgiften är betald, så återstår många utgifter för att ett barn skall få gå i skolan. Skoluniform är den största, och till uniformen måste man ha speciella uniformsskor. Det behövs läroböcker och pennor och anteckningsböcker.  Efter skolan kommer många barn till Kuku för ett mellanmål. Det kan vara den enda maten som barnet får den dagen!

Hos Kuku får barnen också lära sig om hygien. Många barn har inte fri tillgång till vatten där de bor, så det där att tvätta sig och borsta tänderna gör man inte varje dag. Dessutom är det fortfarande många föräldrar som inte inser hur viktig hygien är.  I deras gamla liv som tiggare gav det mera pengar om man var smutsig och hade tovigt hår!

Kuku kämpar också för att genomföra att alla barn skall vaccineras för att ha ett grundskydd mot de vanligaste sjukdomarna. Om ett barn blir allvarligt sjuk försöker han också hjälpa till med läkarvård.

Vad har då hänt med Roshny? Genom Kukus försorg går hon i skola och har numera en handprotes. Hon slipper tigga!

Det är inte bara barnen som fått stöd av Kuku . Många mammor har fått hjälp att skaffa enklare arbete. Det betyder mycket för en kvinnas stolthet att kunna försörja sina barn, att få lön och öka sitt ekonomiska oberoende.Skolbarnen i project sunshine har fått nya skor till skolanSkolbarnen i New Delhi med nya skor till skolanEn flicka i project sunshineBarn i project sunshine i Indien