Möt några av barnen på PEFAN center

Varje gatubarn har en historia av fattigdom, missbruk, övergrepp och sjukdom. I Etiopien finns många barn, som söker sin utkomst på soptippar eller genom att tigga.

1999 kom Fish Tadesse tillbaka till Addis efter år av landsflykt. Han frågade sig hur han kunde dra nytta av sina erfarenheter från Sverige och skapade ett center, där barnen kan få hjälp. Dessutom byggde han upp ett nätverk av fostermammor och nu ger han ett 50-tal barn chansen till en bättre framtid.

Barnen bor hos sina fostermammor runt om i Addis. Här lever de vardagsliv i en enkel etiopisk hemma miljö med syskon och grannar. De går i bra skolor i närheten av sina hem. Några dagar i veckan besöker de centret för social samvaro och läxhjälp. Fish är noga med att alla barn skall känna sig hemma på centret och att de lär känna varandra. Man spelar teater och dansar. Man lär sig tala inför publik och övar sig på engelska. På centret får man också duscha och bada, då fosterhemmen för det mesta saknar badrum.

Melat Aregay, 11 år

melatMelat kom till Pefan för tre år sedan. Melat är HIV positiv liksom både hennes mamma och pappa.

Hennes pappa är dessutom gravt alkoholiserad och lämnade familjen när Melat bara var två år.
Hennes mamma, Zewdie var stark nog att ensam ta hand om dottern och har nu fått stöd från Pefan Center. Melat är duktig på att sjunga och framföra dikter. Som många barn i Etiopien drömmer hon om att bli läkare.

Dagmawi Fasil, 11 år

dagmawiDagmawi lever tillsammans med sin mamma efter det att pappan dog när Dagmawi bara var tre år.

Hans mamma började då arbeta som städerska på ett hotell för att få ihop pengar till mat. För några år sedan konstaterades att både Dagmawi och hans mamma var HIV positiva och behandlas idag med bromsmedicin. Han älskar fotboll och drömmer om att bli pilot.

Surafel Tarekegn, 3 år

duduBara tre år gammal är han ett av de yngsta barnen på PEFAN och har fått smeknamnet ”little Dudu”.

Han bor med sin mamma och pappa hemma hos mormor i närheten av Merkato, Afrikas största utomhusmarknad. Hans mamma är hemmafru och hans pappa har ingen fast inkomst utan förlitar sig på tillfälliga jobb. Dudu kommer att börja förskolan till hösten. På PEFAN är han allas ögonsten.

 

Läs mer om PEFAN center >