Fish Tadesses PEFAN ger barn och ungdomar hopp om en ljus framtid

Fish Tadesse i Etiopien

Etiopien är näst efter Nigeria Afrikas folkrikaste land. Antalet invånare ökar med runt två miljoner om året och närmar sig snabbt 100-miljonerstrecket. Officiellt registrerat finns det över 80 etniska grupper, omhoro och amhara är de största.

För många etiopiska barn är skolan en avlägsen dröm som aldrig besannas. Den tuffa verkligheten kräver ofta att även barnen tar ansvar för familjens försörjning. Stora delar av Addis präglas av HIV, krig och fattigdom och det finns flera hundra tusen gatubarn i Etiopien.

Stöd projektet genom ett köp i webshopen – klicka här!
Fish Tadesse, själv uppväxt i Addis Ababa, kom till Sverige som flykting när han var 15 år. Han utbildade sig inom sjukvården, återvände till Etiopien för att göra volontärarbete i sex månader och fick då idén om att göra något för att hjälpa barnen. En morgon när han kom till sjukhuset satt en gravid kvinna på golvet utanför BB i väntan på läkare. Ett par timmar senare satt hon fortfarande kvar, Fish gick till henne och sa att det förmodligen inte var någon idé att vänta längre utan istället gå hem och äta, hennes svar var att det inte var någon idé då hon inte hade något att äta hemma så hon satt hellre kvar och väntade. Fish såg då till att hon fick mat och från den dagen har han haft kontakt med henne och familjen, stöttat och hjälpt. Det blev också starten till hans arbete med att hjälpa utsatta.

Centret i Mecanisa är navet i verksamheten

Detta var 1999, idag har PEFAN, som är religiöst och politiskt obundet hjälp 44 barn i åldrarna 4-19 år till en plats i skolan och har även säkrat utbildning och en hoppfull framtid för 20 ungdomar över 18 år. Verksamheten bygger på att Fish hittar fosterhem, som mot ersättning tar hand om utsatta barn. Ett exempel är Miki, hans mamma var hembiträde, och blev med barn med mannen i huset. Under de första åren betalade pappan ett litet underhåll, men snart upphörde detta. Mamman såg ingen annan utväg än att försvinna efter att ha dumpat barnet hos pappan, som i sin tur dumpade barnet hos en äldre kvinnlig släkting. När Miki var 7 år blev han utkastad på gatan, där han tillsammans med ett pojkgäng levde på soporna från restauranger. Ibland tjänade han några slantar på att tvätta bilar. Sov gjorde han där han kunde. I 3 år hankade han sig fram, innan han kom i kontakt med Fish.

För att fostermammor och barn skall känna ett stöd har han byggt upp ett center som är navet i verksamheten. Dessutom finns här ordentliga dusch- och tvättmöjligheter, något som är viktigt i en omgivning, där inte alla hem har rinnande vatten.

Genom Fish försorg går samtliga barn i en katolsk privat skola. Detta eftersom den statliga skolan inte håller den kvalitet som man kunde önska. Skoldagen börjar kl 08.00 och efter skolan kl 15.30 får man komma till centret för mellanmål och läxläsning. Äldre elever plus några extra läxläsningslärare hjälper till.

Totalt består Pefan-familjen idag av 48 barn varav de äldsta redan har flyttat ut men kommer ändå tillbaka vid olika högtider. Både ungdomarna och Fish är tydliga med att de fortfarande är en del av familjen. Barnen bor på centret två dagar i veckan (onsdagar och lördagar). Övriga dagar bor de hos sina biologiska-/foster mammor. De dagar de bor på centret hjälper alla till med hushållet, lagar mat, dukar och på morgonen ser de äldre barnen till att de yngre äter frukost och att matlådan är packad innan Fish skjutsar dem till skolan.

Kontakten och utbildning av mammor är en viktig del

Kontakten med mammorna och utbildning av dem är en viktig del i Pefans arbete. Under vårt besök träffade vi tolv ”mammor” och deras spontana kommentarer till oss var härliga att höra: ”Våra barn har fått möjlighet att växa upp bättre än flertalet av de etiopiska barnen, vi är så lyckliga”. ”Vi oroar oss inte, vilket var vanligare innan kontakten med Fish”. ”Vi har också lärt oss hygien och vår egen karaktär har förändrats till det bättre” ”Vi har lärt oss att respektera varandra även om vi kommer från olika etniska grupper”. ”Innan Fish var det ofta svårt att hantera barnen, de lyssnade inte och levde i sin värld, idag har deras karaktär ändrats”.

Genom Pefan och Fish har barnen fått hopp om en ljus framtid, och de är målmedvetna och siktar högt. Läkare, jurist, ekonom, psykolog, sociolog, pilot, arkitekt är drömmar som de flesta har och säkert kommer att göra allt för att förverkliga. Här följer ett litet axplock från tankar barnen och ungdomarna delgav oss:

  • Fish har lärt mig vad kärlek är. Han behandlar mig som sin son, han har lärt oss så mycket.
  • Jag förlorade mina föräldrar och grät hela tiden, hade ingen att prata med. Här kan jag prata och få självförtroende.
  • När Fish kommer till skolan är andra barn avundsjuka.
  • Vi är som en stor familj, bröder och systrar.
  • Vi hjälper varandra, får lära oss hygien och respekt.

Den äldsta ungdomarna går på High school och universitet och två har redan tagit sin examen. Beti kom till Pefan när hon var 11 år och berättar att hennes liv har ändrats helt. Idag har hon tagit examen och flyttat ut men kommer ofta och hälsar på. Hon har studerat journalistik och fått jobb på Coca Cola. Hon poängterade att det självförtroende som Pefan har gett henne, gav henne stor fördel vid arbetsintervjun, och hon upplevde att intervjun för jobbet var enkel i jämförelse med alla andra som satt och väntade och var nervösa. Hon betonade att Pefan är mer än en organisation, det är mer att se som en familj där vi växer upp. Ett fritt hus där man öppet kan framföra sina åsikter och känslor. De äldre ungdomarna är alla eniga i att de alltid kommer att hålla kontakten med Pefan och ”pappa Fish”, en man som verkligen är värd att benämnas eldsjäl.

En tvättmaskin har gjort livet enklare

I december 2012, besökte representanter från New Hopes styrelse PEFAN och såg hur mycket en tvättmaskin skulle förenkla vardagen. All tvätt gjordes för hand, så att ta beslutet att skicka pengar till inköp av en tvättmaskin var därför lätt. Tvättmaskinen är nu inköpt och installerad och den har definitivt underlättat för bl a Rediet som varje vecka tvättar sina egna och hennes yngre bröders kläder. New Hope betalar för andra året i rad, hyran för centret i Mecanisa, Addis Abeba.

Vill du stödja New Hopes arbete med PEFAN gör du det enkelt genom att handla teff-mjöl via vår webbshop.
Stapelfödan i Etiopien är injira, ett bröd gjort på det speciella teff mjölet. Brödet äter man sedan tillsammans med grönsaker eller köttgryta. Det går åt mycket mjöl. Dagsransonen för hela centret och de familjer man stöttar kostar ungefär 200 sek.
Genom vår webshop kan du köpa en eller flera säckar teffmjöl, och vi ser till att förmedla dem till PEFAN.