New Hope barnfond

New Hopes fadderprogram på Kiotaniskolan

ByHelena Hedlund

New Hopes fadderprogram på Kiotaniskolan

Sedan flera år tillbaka har några av New Hopes sponsorer valt att betala skolgången för ett barn på Kiotani skolan utanför Nairobi. Det är både företag, privatpersoner eller föreningar som väljer att öronmärka sitt stöd till oss på det här sättet.  Just nu råkar det bara vara flickor, som sponsras, men det finns pojkar som också behöver stöd. Här är några av dem:

Jane (13 år) har gått på Kiotani skolan sedan hon var 9 år. Hon är näst äldst av en syskonskara på 6, som alla bor i ett skjul i slumområdet Carton City.  Hennes föräldrar är analfabeter och försörjer sig på olika dagsverken. Familjen är lyckligt lottad, för de har några getter. Getterna får äta på sophögarna runt om slumområdet och barnen vaktar dem.   Lyckan är stor när man får en killing, för så kan man sälja av en get och på så vis få en liten inkomst.

Föräldrarna är skötsamma och strävsamma, Pappan är inte alkoholiserad och han misshandlar inte fru och barn – de är bara fattiga!  Jane, som äldsta flicka bar en tung börda I att hålla reda på syskon och passa getter, samtidigt som hon skulle klara av sitt skolarbete.   På skolan får hon koncentrera sig på studierna!  Drömmen är att bli läkare. Jane sponsras av Resebranschens Seniorer.

Mirriam (6 år) var bara 3 år när hon kom till skolan. Hon är näst yngst av 8 barn. Mamman har ingen utbildning och blev änka 2012 och hade då 5 barn, som alla var under 9 år. Hon försökte hitta olika småjobb för att försörja familjen och levde i rännstenen med sina barn. De senaste åren har hon fått ytterligare 3 barn med olika okända fäder.

De äldre barnen har vuxit upp. Ingen av dem har gått i skola. Några av dem har blivit omhändertagna av familjer, som ger dem mat och husrum mot att de utför vissa sysslor i hemmet. Några av pojkarna har gått med i några gatugäng och försörjer sig vid sidan av det legala samhället. För närvarande har mamman bara kontakt med de 4 minsta barnen. Mirriam sponsras av en privatperson.

Lucky (13 år) är familjens enda flicka och yngst av 7 barn. Mamman dog troligtvis i AIDS för ca 8 år sedan. Fadern Shadrak försörjer familjen genom att ta olika dagsverken, framför allt på byggplatser.  Någon egentlig bostad har inte familjen. Vanligtvis har barnen bott på faderns arbetsplats, så länge ett bygge har pågått.  Mellan de olika jobben har man bott I ett billigt skjul i slummen. Barnen fick i stort sett sköta sig själva, och pappan hade inga ekonomiska möjligheter att betala någon skolgång för sin stora barnaskara.

Organisationen som New Hope samarbetar med I Kenya heter Positive Life Kenya.  De “fångade upp” Ronaldo, en äldre bror till Lucky, innan han påbörjade en kriminell karriär. Ronaldo fick börja på Kiotani och har klarat skolan bra. Loven tillbringar Lucky hos sin pappa, om han kan erbjuda bostad.  Annars får hon stanna kvar på skolan tillsammans med ett 30-tal andra barn, som inte har någonstans att ta vägen. Lucky sponsras av Resebranschens Seniorer

Om du är intresserad av att få veta mera om vårt sponsorprogram så kontakta Elisabet Lanz

 

 

About the author

Helena Hedlund administrator