New Hope barnfond

New Hope skolan i Mombasa utvecklas

ByMagnus Linder

New Hope skolan i Mombasa utvecklas

New Hope skolan i Mombasa går från klarhet till klarhet. Från att ha varit en ganska medioker skolan i slummen är NewHope skolan i Mombasa nu en av de bästa i distriktet.

För 12 år sedan var New Hope Skolan i Mishomoroni  slummen  utanför Mombasa en halvt färdigbyggd skola utan tak. Väggarna mellan skolsalarna var tygskynken och under regnen  forsade det in vatten i de översta skolsalarna och hela skolgården förvandlades till en lervälling.  Förutom skolan fanns det ett barnhem för gatubarn. Där levde 60 barn utan toaletter och rinnande vatten. All mat kokades över öppen eld utomhus.
 
Sakta har allt förbättrats. Skolbyggnaden blev färdig. Toaletter kom på plats, och en matsal/aula och kök byggdes.  Samtidigt gjordes en medveten satsning på att höja den akademiska standarden på skolan, genom att stötta lärarna. De fick bättre löner och de fick betalt hela året – inte bara under terminerna.  Nöjda lärare gör ett bättre jobb!

Varje år genomförs det statliga centrala prov i Kenya. År efter år klättrade New Hope skolan mot bättre resultat.  Nu ligger skolan  bland de 10-15 bästa skolorna i distriktet!  En central person i detta förbättringsarbete är naturligtvis rektorn, Japheth  Eyama.  Han har kämpat på sin kant med att få ihop sponsorer till material och böcker. Men utan stöd från reseföretaget UVET Nordic och New Hope, hade det tagit mycket längre tid. Alla byggnader har uppförts med stöd från UVET Nordic!

I början av mars besökte representanter från  New Hope i Sverige skolan. Det är fantastiskt att komma tillbaka och se hur skolan har utvecklats och hur barnen trivs med sin nya lokalt tillverkade lekplats!  Vi fick träffa nöjda lärare och elever. Skolan har fått hela området att lyfta!  Grannhusen, som för 10 år sedan var hyddor och med palmtak har förvandlats till enkla hus med plåttak.  Den lokale parlamentsledamoten besökte New Hope skolan förra helgen, och han har nu lovat att se till att det satsas ännu mera på omgivningarna. Dessutom lovade han att försöka stötta barnhemmet ekonomiskt. Han vet säkert vilket enormt arbete som görs genom att 60 gatubarn får leva och bo på skolan.

Men viktigast av allt är att studenterna på skolan lyckas och kan komma vidare till gymnasieutbildningar.  Tack vare de goda skolresultaten har flera redan fått stipendier till prestigefyllda skolor i Nairobi och Mombasa. 2018 är det inte mindre än 7 flickor och 5 pojkar från avgångsklassen, som förväntas få så bra resultat, att de kan söka sådana stipendieplatser på elitskolor som Starehe och Safaricom Academy.

Ännu några år kommer New Hope att fortsätta att stötta skolan och dess lärare, men snart är det dags för projektet att stå på egna ben.

About the author

Magnus Linder administrator