fbpx

Morro de Papagaio – Brasilien

Tandhälsoprojekt i Morro de Papagaio, Belohorizonte, Brasilien – Avslutat projekt

Manoel Felipe Santiago är ett hjälpcenter för den fattiga befolkningen i favelorna Morro do Papagaio och Morro Sta. Helena och trakten runtomkring. Här bor mer än 1500 familjer. Arbetslösheten är stor, barnaskarorna likaså. Varje månad delar frivilliga organisationer ut baslivsmedel och mediciner. Vardagar serveras soppa till 500 personer och varje lördag och söndag till över 800 personer. Centret har också ett daghem, som fungerar som förskola på heltid. Där finns nu 30 barn upp till 6 års ålder.

Tandläkarmottagningen på centret E. Manoel Felipe Santiago har upprätthållits i över 35år. Kliniken har 9 tandläkare som arbetar gratis. De behandlar registrerade fattiga barn och ungdomar upp till 15 års ålder från Lar Nazaré och favelan på Morro do Papagaio och Morro Sta. Helena. På denna tandläkarmottagning behandlades alla barn i projektet “Leende utan karies – Lar Nazaré”.

Föreningen Fraternidade-Sverige har gett finansiell hjälp för köp av odontologisk materiel till tandläkarmottagningen, liksom även nödvändig utrustning för arbetet, såsom en kompressor, en Micro Motor Kavo, en autoclave (för sterilisering) och reparation av tandläkarstol och en röntgenapparat. I augusti 2007 började Fraternidade genom vårt stöd betala månadslönen till en tandläkarassistent vid Manoel Felipe Santiago. Detta förbättrade situationen vid tandläkarmottagningen avsevärt så att fler patienter kunde behandlas genom att assistenten avlastade de tandläkare som arbetar som volontärer. Under 2013 genomfördes 3400 olika behandlingar på centret. 2 gånger om året ger man nu kurser i tandhygien till barn och föräldrar.

Sedan 2014 bekostar New Hope lönen för en tandläkarassistent. Detta kommer vi att fortsätta med under 2015 och därefter kommer detta  projekt att avslutas. Förhoppningen är att 7 års tandvård skall ha givit bättre tänder hos barnen i Morro do Papagaio och Morro Sta. Helena.

Huvudsponsor för projektet har varit researrangören WI-resor

tandvard1 brasilien1 brasilien2 brasilien3 brasilien4