New Hope barnfond

Mikaoni barnen gör skolresa till Haller Park i Mombasa

ByMagnus Linder

Mikaoni barnen gör skolresa till Haller Park i Mombasa

De barn som i år gick i avslutningsklassen på den lilla förskolan Mikaoni fick genom en sponsor göra en skolresa till Renée Haller parken i Mombasa. Vilket äventyr! Många afrikanska barn får sällan eller aldrig uppleva hur de berömda afrikanska djuren ser ut annat än på bild. Det är mest turister och de afrikaner som har gott om pengar som besöker de berömda djurparkerna.

Utanför Mombasa, i Bamburi fanns redan på kolonialtiden en cementfabrik. Över åren hade man använd korallstenen till att göra cement och stora områden var skövlade och helt utan djurliv. På 70-talet gav man schweizaren Renée Haller uppdraget att skapa skog på det ”döda” området för att locka tillbaka fåglar och djur.

Haller skapade en riktig oas, med vattendrag och skogsplanteringar. Nu finns det gott om flodhästar och krokodiler i vattendragen och dammarna. I skogarna härjar apor av olika slag. På de mera öppna landytorna betar zebror, giraffer och antiloper. Dessutom vimlar det av olika fåglar.

Haller Park har blivit viktigt för att utbilda unga kenyaner från Mombasa området om det fantastiska djurliv,  som finns i Kenya, men vanligtvis är det de ”rika privatskolorna” som ser till att deras elever får en dag bland djuren. En fattig byskola som Mikaoni brukar inte kunna ge sina barn en sådan skolresa.

Men genom en generös donator kunde man göra det! För barnen från Mikaoni var detta en dag fylld av äventyr! Bara att resa så långt hemifrån byn (ca 1 timma) som Mombasa är ett äventyr i sig.  Att sedan få vandra runt och se alla djur som de tidigare bara sett på bild uppskattades mycket. Tänk att få mata en giraff! Dessutom fick man äta grillat kött och pommes på restaurant!

Vilken terminsavslutning!  Barnen från Mikaoni skolan kommer aldrig att glömma detta besöket! Tack vare Resebemanning och Go Slow Travel, som sponsrat de två lärarna på skolan, har barnen fått en bra grund att stå på när de efter Jul skall börja på ”riktiga” skolan.

Läs mer om Mikaoniskolan >
Matar giraff i Haller Park

Haller Park Mombasa Kenya

Skolresa Mombasa

About the author

Magnus Linder administrator