Hennes mamma hade psykiska problem och socialarbetarna, som fick hand om fallet, kunde inte hitta någon anhörig till Mercy. Mercy bodde flera år på barnhemmet, tills hon så småningom fick komma till Kiotani skolan, som drivs av Positive Life Kenya.
På Kiotani fanns Lilian som extra mamma och stöd för barnen. Hon lyckas ta reda på att Mercys mamma dött, och genom dödsfallet lyckas Lilian med lite detektivarbete lokalisera en morbror till Mercy. Morbrodern kommer till Kiotani och det blir ett glatt återseende.
För mer än ett år sedan träffade Mercy för första gången sin släkt med mormor, morbror och moster och kusiner. Mercy hade en familj! Någonstans där hon hör hemma! Det är en stor omställning att plötsligt få en ny familj. Mercy tillbringade tid med familjen och Positive Life Kenya följde upp besöken för att för att vara säkra på att allt fungerade. Efter ett tag var man säker på att Mercy ”landat” och Mercy flyttade hem till sin familj.
På Kiotani trodde man att Mercy hade inlärningssvårigheter. Hon var tyst och inaktiv. Efter att ha tillbringat tid med sin familj och börjat samma skola som sina kusiner var Mercy inte att känna igen. Lärarna på den nya skolan rapporterar om en tjej som är engagerad, ansvarsfull och extremt aktiv i klassen. Hon är en förebild för de andra eleverna.
Igen och igen konstaterar man i vetenskapliga undersökningar, att institutionsliv inte är bra för barn. Ett barn förtjänar att få leva i en familj och känna sammanhang i tillvaron. De flesta ”övergivna” barn på barnhem eller på gatan, har ofta en eller flera familjemedlemmar någonstans. Tankar om återförening av barn med sina familjer eller släktingar sprider sig över världen. I Kenya kommer man inom några månader att komma med en förordning, som skall lägga press på de organisationer som driver barnhem att söka efter barnens föräldrar och släktingar.
Det är ett gigantiskt projekt. Bara i Kenya vet man att det finns fler än 850 barnhem och det behövs stora ekonomiska resurser för att klara av återföreningen av ett barn som varit borta från sin familj under flera år. I Mercys fall fick Positive Life Kenya stöd från en dansk organisation, 100% för Börnene, att underlätta återföreningen.
Samtidigt gäller det att förhindra, att nya barn hamnar på barnhem eller gatan! Uppsökande arbete bland utsatta familjer är ytterst viktigt och här gör vår partner i Nairobis slum, Positive Life Kenya, en gigantisk insats. De skulle kunna göra ännu mer med mer ekonomiska resurser. En socialarbetares årslön på Sek 35.000 skulle rädda många barn till en säkrare framtid!
Mercy heter i verkligheten något annat och ingen av bilderna föreställer Mercy