New Hope barnfond

Kiotani skolan får 6 nya klassrum

ByMagnus Linder

Kiotani skolan får 6 nya klassrum

Äntligen har Kiotaniskolan kunnat inviga sina nya klassrum. Nu är det slut på trångboddheten under några år! När den nya längan av klassrum invigdes i januari har man nästan ett klassrum per klass. Dessutom har lärarna fått ett rum där de kan förbereda lektionerna.

För 4 år sedan var de första tre klassrummen på Kiotaniskolan klara att tas i bruk.  Barnen från grannskapet strömmade till och skolverksamheten tog sin början. Första året var det allt som allt ca 40 barn på skolan, och alla var dagelever.  2017 var det första elevhemmet klart, och då kunde ca 80 barn från slumområdet kring Mlolongo äntligen få ett hem på skolan. Plötsligt mer än fördubblades antal barn, och precis som i Sverige skaffade man provisoriska skolsalar när barnkullarna växer. På Kiotaniskolan blev det i form av några plåtskjul plus att man lät flera klasser ha undervisning tillsammans.
Kiotani skolan
I januari 2019 var sex nya klassrum klara. Nu har nästan varje klass var sitt klassrum. Om några år får skola utvidgas med ytterligare en länga med klassrum, då det nya skolsystemet för grundskolan i Kenya omfattar 11 år.  De små barnen i ”baby class” och kindergarten har fått låga möbler och stolar.  De äldre barnen har fått dubbelbänkar. Alla möblerna är målade i glada färger!

Ticket, SAS U-assist och Travel Support har varit huvudsponsorer för klassrumsbygget, och det var bestämt att klassrummen skulle få fondväggar i respektive företags färg.  Men det blev en miss i kommunikationen, så hela klassrummen blev Ticket röda, SAS blå och Travel Support oranga. Kiotani måste vara den mest färgstarka skolan i Kenya!
klassrummet
Men barnen är glada över sina nya klassrum och fina bänkar. Att använda småbord och stolar till de mindre barnen är ovanligt i Kenya, så vi tackar speciellt Blomgren Travel Group  och Madeleine och Björn Norell för deras riktade gåva till inredning av klassrummen.

Nu hoppas vi på fina skolresultat också!

Läs mer om Kiotani skolan under projekt

About the author

Magnus Linder administrator