New Hope barnfond

Kiotani barnen får skolmaterial från SKÅL International i Götborg

ByHelena Hedlund

Kiotani barnen får skolmaterial från SKÅL International i Götborg

Pennor, skrivböcker och matteböcker står högt i kurs bland skolbarn i Kenya. Oftast får föräldrarna själva köpa detta material, men på de skolor där New Hope verkar har föräldrarna inte råd med detta. Lärarna brukar i stället ”slakta” en skrivbok och dela ut ett blad till varje barn, så alla kan få träna sig på att skriva.  I år kommer ALLA barnen på Kiotani skolan att få en egen bok att skriva i tack vare SKÅL klubben i Göteborg!

Under ett besök i Kenya införskaffade Magdalena Öhrn och Elisabet Lanz årsförbrukningen av läromaterial, som överlämnades vid ett besök på skolan.  Pengarna räckte inte bara till skrivböcker och pennor, utan också en del läroböcker i matematik, engelska och kiswahili och uppslagsböcker till de äldre barnen.  Sådana böcker har man aldrig haft råd att använda tidigare, och lärarna var överlyckliga.

Pedagogiken man annars använder är att läraren skriver ett ord på svarta tavlan, som alla barn lär sig känna igen. Sedan upprepar barnen ordet i talkör om och om igen!  När man står utanför skolhuset är det en kakafoni av talkörer som strömmar emot en.  Barnen får från en tidig ålder lära sig långa ramsor utantill!  De kan handla om allt från de olika organen i kroppen till hur världsalltet är uppbyggt!  Ibland undrar man om de förstår vad de rabblar upp.

Pedagogiska leksaker, pussel och annat material som finns överallt i svenska skolor lyser med sin frånvaro på dessa skolor.  Tänk att kunna förse barnen med ordentliga ritblock och kritor och färgpennor, eller fingerfärger!  Hur skulle resultatet bli? De här barnen har aldrig fått lära sig att rita! Men först måste man få lärarna intresserade!  De har själva gått i ”talkörsskolor” och det tar tid att bryta mönster.  Men visst vore det kul att testa!

Ett stort tack till alla medlemmarna i SKÅL klubben i Göteborg för denna fantastiska gåva!

Läs mer om Kiotani-skolan i Kenya >
skolböcker Kiotani skolanSkolböcker Kiotani MachakosSkolböcker Nairobiskolbok KenyaFörsta Skrivboken Nairobi

About the author

Helena Hedlund administrator