,

KenSwed skolan i Nairobi

Vi tillbringade större delen av en söndag på KenSwed, och det var jättekul att få tid att umgås med studenterna. De visade oss runt och var mycket stolta och glada. New Hopes studenter får en gymnasieutbildning på KenSwed. Skolan och sovsalarna är absolut inte lyxiga. Flickorna bor på skolområdet, medan pojkarna bor en bit bort.…

By.

min read

Elever på KenSwed

IMG_9359

Vi tillbringade större delen av en söndag på KenSwed, och det var jättekul att få tid att umgås med studenterna. De visade oss runt och var mycket stolta och glada.

New Hopes studenter får en gymnasieutbildning på KenSwed. Skolan och sovsalarna är absolut inte lyxiga. Flickorna bor på skolområdet, medan pojkarna bor en bit bort. Väckning och uppstigning är kl. 04.00.
Sovsal på KenSwed
Därefter hjälps alla åt att städa, innan man ger sig i kast med läxläsning. Kl. 08.00 får man frukost (välling och bröd) och sedan är det skoldag fram till eftermiddagen med avbrott för lunch. Då har man ”egen tid” eller ägnar sig åt sport eller andra aktiviteter som diskussionsklubbar eller språkklubbar fram till kvällsmålet ca 18.30. Maten är bönor, majsgröt eller ris. På söndagar får man dessutom ett kokt ägg. Vid några få speciella tillfällen får man kött. Detta kallar man ”Happy Meal”, Detta hör dock till undantagen, och är oftast när en speciell sponsor öppnar på börsen. Efter kvällsmålet läser man läxor fram till 21.00, då alla skall sova. Alla dagar ser likadana ut, utom söndagar. Då anordnas gudstjänst och sedan har man fria aktiviteter. Vilken svensk gymnasist skulle tolerera det här livet under 4 år?

I anslutning till KenSwed finns det en läkarklinik med mödravård för kvinnor i grannskapet. Man har också en egen ambulans, om det skulle bli något allvarligt. Sedan ett par år tillbaka har man också tandvård. Flera tandläkare från Sverige kommer ner och arbetar under några veckor. Man har också ett samarbete med tandläkarhögskolan i Nairobi, så deras studenter kan praktisera på kliniken. När vi var där träffade vi Åsa och Mats Trulsson från Uppsala, som undersökt alla nya elever på skolan. Trots att barnen antagligen ätit mycket mindre godis än svenska barn hade 95% skador på tänderna. Dels har de aldrig borstat tänderna och dels använder man otroligt mycket socker i teet som man dricker under dagen. Så nu får man lära sig hur viktig tandhygienen är.
Elever utomhus
Alla gymnasieelever kan inte bli akademiker. På KenSwed har man också startat olika yrkeskurser. Tanken är att det skall ge ett yrke, som man snabbt kan försörja sig och sin familj på. Ala kurser är kopplade till undervisning i entreprenörskap. För närvarande har man kurser för hårfrisörskor, konditorer och solcellstekninker. Kursernas längd varierar från ett halvår till 2 år. För att säkra att deltagarna har baskunskaper i matematik och engelska måste man ha studentexamen för att bli antagen.

Eleverna var frågvisa och ifrågasättande för att vara kenyanska studenter. Annars brukar alla studenter vara försagda och blyga. Så jag är övertygad om att atmosfären på skolan är bra för eleverna.

/Elisabet mars 2023