New Hope barnfond

Fruktträdgård till barnen i Humla Yangar Nepal

ByHelena Hedlund

Fruktträdgård till barnen i Humla Yangar Nepal

Var ligger Humla? Humla är ett distrikt i nordvästra Nepal. Och långt bort i en nästan bortglömd bergsdal i Humla ligger den lilla byn Yangar. Det är där New Hope sponsrar verksamheten på ett skolhem. Hur kommer man dit? Tre dagar tar det att gå till byn från centralorten, dit man flyger från Kathmandu.

Nepal Humla äppelträd
Skolhemmet har plats för ca 50 barn, som kommer från ännu mindre byar i ännu mer avskilda bergsdalar. Under terminen bor de på skolan och på loven återvänder de till sina familjer till fots. Utan skolhemmet skulle dessa barn inte få någon utbildning.

Eftersom alla matvaror måste bäras till Yangar, försöker man överleva på det som markerna kring byn ger. Genom sponsring från New Hope har man fått getter och i år har vi också sponsrat med fröer så man skall kunna odla grönsaker. Miljötänket spelar en viktig roll här. Alla är medvetna om att man måste hushålla med jordens resurser.
Nepal Humla odling
Nu drar vi igång ett större projekt med att plantera äppelträd. Miljöorganisationen ICIMOD (en mellanstatlig organisation för länderna i Himalaya) har genom växtförädling fått fram tåliga äppelsorter, som till våren 2018 skall planteras i Yangar. Om några år kommer alltså barnen på skolhemmet att ha sin egen fruktträdgård. Barnen kommer inte bara att lära sig hur man planterar träden och sköter dem. De kommer också att få ett välkommet tillskott av färsk frukt!  Winberg Travel och dess personal är en av sponsorerna till denna satsning.

Se den fina filmen om Humla av KMCH.

About the author

Helena Hedlund administrator