New Hope barnfond

Hur har det gått för våra Starehe-elever?

ByMagnus Linder

Hur har det gått för våra Starehe-elever?

Tänk vad ett litet bidrag varje månad kan för en flickas framtid!

För några månader sedan sammanstrålade jag med tre flickor, Sharon, Stella och Florence i Nairobi.  Jag hade bjudit in dem till middag tillsammans med de vänner jag reste tillsammans med.

Det var så där 4-5 år sedan jag sist såg flickorna och då var de blyga och försagda iklädda skoluniform.  Jag hade bett mina vänner att vara beredda på att ”hålla igång konversationen” och försöka vara lite omhändertagande.
Sharon
Så uppenbarar sig tjejerna – ärtigt klädda i nästan avant garde afrikansk stil – och det är de som tar över hela middagssällskapet!  De var öppna, framåt  och bjussade på sig själva, intresserade av vår resa och av världens problem. Vi pratade om all från kvinnofrågor till korruption, från mat till framtidsdrömmar. Det blev en helkväll!

Vilka var då dessa tre flickor? Under fyra år betalade Ticket deras skolavgifter genom New Hope. Utan detta ekonomiska stöd hade de aldrig fått fortsätta på gymnasiet och efter studenten till olika universitet.

Sharon har läst ekonomi på Kenyatta University och arbetar numera som assistent till en kvinna som driver en av de första
Stellabemanningsföretagen i Kenya.  Dessutom har Sharon börjat designa kläder i afrikansk stil, som hon säljer till vänner och bekanta.

Stella hade studerat på Nairobi University och är också ekonom. Hon hade precis fått ett jobb som revisor på KPMG, och såg fram emot att börja den internutbildning som de erbjudit henne.  Någonstans i framtiden hoppas hon att det jobbet skall ge henne möjligheter att få uppdrag även utanför Kenya.

Florence hade tagit sin bachelor på Media University of Nairobi bara några dagar innan vi träffades, och hon skulle nu börja jaga jobb.
Florence
Alla tre flickorna arbetar ideellt med olika välgörenheter och är med i alumniföreningen för sin gamla skola, Starehe, där man har ett speciellt mentorprogram för de flickor som nu går på skolan.  Underbart att se att tanken på att man skall ”betala tillbaka”  finns med i flickornas tankevärld, för utan det stöd de fick under sin gymnasietid hade de aldrig utvecklats till dessa frimodiga och stolta kvinnor.
Starehe-tjejerna 2019

About the author

Magnus Linder administrator